söndag 23 december 2012

Julens konfekt

Alla gillar vi ju godsaker när det kommer till jul. Därför blev det lite julgodis tillverkning i år. Flera nya sorter lagade jag i år som inte blivit prövade andra år.
Bland annat Chokladbräck som jag fick receptet med ett julkort ifjol, om man gillar nötter och mörk choklad var den sorten e riktig godsak! Men favoriten från flera år tillbaka är ju den salta smörkolan doppad i choklad. Oemotståndlig är denna mjuka kola..mmm...
Mjölkchoklad fudge, brända mandlar från Tyskland, Fransk chokladkola, nougatbiter med nötter och torkade tranbär var de sorter som hör till årets godistillverkning. En liten buffe med andra ord! :)


Chokladbräck

Brända mandlar

Mjölkchokladfudge

Salt smörkola

Fransk chokladkola

torsdag 20 december 2012

Kitchen Aid

Alla bagares dröm är väl att ha en egen Kitchen Aid. Även min dröm har det varit att ha en sådan på köksbänken.
Bekantade mig med dessa fina maskiner redan under skolåren i Yrkes. Har saknat en mellan varven när den skulle ha varit bra att ha.
Men har gjort slag i saken och inhandlat en åt mig. Nu står den på köksbänken och glänser och är så fin. Svåraste med att köpa den var ju att välja färg. Maskinerna finns ju i regnbågens alla färger. Man måste ju tänka att den ska stå i köket i 20 år framåt ( helst längre) och man vill ju inte tröttna på den i första taget.
Velade mellan svart och gräddfärgad. Kunde inte bestämma mig så ja singlade slant i slutänden bäst av tre! :)
Resonerade också att den gräddvita färgen syns det minst mjöldamm på.



söndag 16 december 2012

Kurs med Jan Hedh

För några veckor sedan var jag på en Choklad & marsipan kurs till Yrkesskolan i Jakobstad. Den omtalade och kände konditormästaren Jan Hedh drog kursen.
Califonian russins var det företag som sponsrade kursen även en representant från företaget var med under kvällen. Eftersom det var russinföretaget som sponsrade kursen så fanns det både mindre och större mängder russin i de produkter som blev tillverkade under kvällen.
En marsipanfigur som modelerades på bara några ögonblick
En väldigt inspirationsgivande kurs man blev ännu mera peppad att fortätta med det största intresset man har efter den kvällen.
Brända mandlar
Att göra egen marsipan är ju rätt enkelt bara man har ingresienserna.
Och man vet ju vad man har när man får göra allt från grunden.
Som Hedh sa att allt görs från grunden på hans bageri Olof Viktors bageri som finns i Glemmingbro. Där öppnas inga burar och påsar utan man tar fina råvaror och tillverkar det man behöver som t.ex. majonäs.

Synd att kvällen gick så snabbt kursen skulle ha fått vara längre för det finns mycket att lära av Jan Hedh!


Brända mandlar Mussli bars

Goditar doppade i choklad

tisdag 11 december 2012

Toscakaka med tvist

Gillar man toscakaka så kan man ju testa denna variation med apelsin och chokladsmak. Tosca glasyren ska inte på och in i ugnen utan den gör man efter att kakan kallnat. En saftig och god kaka tyckte jag!

12 bitar

2 ägg
1 dl socker
100 g smör
1 dl apelsinmarmelad
2½ dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Ovanpå
½ dl apelsinmarmelad

Glasyr
100 g mörk choklad
½ dl apelsinmarmelad
½ dl mjölk eller grägge
100 g mandelspån


1. Använd en kakform 24 cm i diameter. Smörj och bröa formen. Sätt på  på ugnen 175 grader.
2. Smält smöret och låt svalna något blanda marmeladen med fettet. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
3. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner fettblandningen växelvist med mjölblandningen och rör försiktigt så att allt blandas. Häll smeten i formen och jämna ut smeten.
4. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i 20 minuter. Låt bottnen kallna och bred på apelsinmarmeladen.
5. Mät upp ingredienserna till glasyren och värm försiktigt tills chokladen smält. Bred glasyren på kakan och låt stå kallt tills den stelnat.

onsdag 5 december 2012

Frisk pannacotta

En panna cotta är ju oftast med grädde och vitchoklad eller liknande. Men nu har jag hittat en som är frisk i smaken och man kan variera lite. Panna cotta är ju gott men kan bli lite mäktigt ibland. Men denna gör tycker jag är en fin avslutning på en kraftig middag.

Svartvinbärs pannacotta

4 portioner

120 g svartvinbärspure ( ca 200 g svarta vinbär + 20 g socker)
120 g grädde
20 g socker
½ vaniljstång
½ gelatinblad

Koka ihop vinbären med sockret. Mixa och passera genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladet i 5 min i kallt vatten.

Koka svartvinbärspure med grädde, socker och vaniljstång. Vid uppkok ta bort kastrullen från plattan.

Lyft upp gelatinbladet och krama ur det. Vänd ner i den varma smeten och rör om tills det smält.

Häll upp i fyra glas och kyl minst tre timmar.

Garnera med färska bär och njut!

söndag 2 december 2012

Det närmar sig!

Ja nu närmar det sig julafton med storm steg vi har börjat öppna luckorna i julkalendern och lite snö har vi på marken så julkänslan börjar infinna sig så smått. Men ännu är det många roliga saker att göra innan julen. Baka pepparkakor ska det göras, laga julgodis, baka lite småbröd och kakaor och något bröd.
Julmaten får man småningom börja tänka på vad man ska ha och inte ha på det dignande julborden den 24!

Har fått lite problem att ladda upp bilder har slut på utrymme så någon som kan denna bloggvärd bättre än jag som kan hjälpa mig. Hur gör jag för at få mera bildutrymme utan att betala en månadsavgift!

söndag 25 november 2012

Julmarknad

Har varit och sålt på en kombinerad barnloppis och julmarknad idag. Hade bakat, biscvier, knäckebröd, myssli och pepparkakshus. En del fick jag sålt men har nu en del kvar. Så om det är någon som vill ha ett färdigbakat pepparkaks hus till den kommande adventshelgen och lillajul eller bara vill ha något gott till kaffet så ta kontakt! :)


tisdag 20 november 2012

Smått irriterad

Var och handlade lite matprodukter till den ena affären som finns i närheten. Köpte bl.a. en 600 g smörförpackning som kostade 3,79 €. Det tycker jag inte är så farligt.
Men igår var jag till den andre affären där de också har samma sorts smörförpackning och märke. Men denna ask kostade  över 5€ asken.
Då undrar jag varför är det en sånn stort prisskillnad. Antar att mellanskillnaden hamnar i köpmannens egen kassa. Men producenten får innte en cent mera! :/
Tänk vad man skall ha koll på priserna överallt om man inte vill betala överpris för produkter!

söndag 18 november 2012

Choklad bok

Även en Ny utgiven Choklad recept bok har Elisabeth Johansson kommit med. Men alla böcker behöver man ju inte köpa utan man kan ju gå till biblioteket och låna. Väldigt bra då får man ju en första inblick av boken om den sen är värt att köpa eller ej får man ju avgöra.
Många läckra recept finns det i denna också. Boken var intressant för att dett fanns ett brett sortimen av olika sorters godsaker så som praliner, raw fod kakor, glass, drycker och desserer.

Denna cheesecake ser ju väldigt god ut! :)
Kommer nog att laga något ur denna bok!

lördag 17 november 2012

Glass, Glasstårta och Parfe

Ja i och med mitt intresse att laga egen glass så måste man ju utvidga recept banken med nya oemotståndliga recept. Det gjorde jag och köpte boken Glass av Elisabeth Johansson.
Jag har länge tittat på den här boken men nu slog jag till och köpte den. Blev inte besviken när jag fick hem den och kunde sitta och bläddra från sida till sida och komma fram till att de flesta recepten vill jag göra och smaka på.
Sällan en bok är sådan att man vill göra allt i den.
Som en vän sa det är bara att laga ett recept i veckan så ska jag väl komma mig igenom boken! :)


Bedöm själva av bilderna ser de inte gott ut?!




måndag 12 november 2012

Ben & Jerry´s

Det är en glassort som blivit otroligt populärt de senaste åren. Men smakar det så kostar det. Har faktiskt aldrig provat deras glass!
Men hittade ett recept som skall likna lite deras typ av glass men den var smaksatt med äppel.
Äppelglass med cookie dough hette den goda glass sort. Den innehåller klickar av kaksmet som blivit frusen efter att man gjort den. Alltså den är inte gräddad utan det är "rå" kaksmet. Denna smet var smaksatt med kanel och salt.
Här kan ni hitta receptet som jag provade göra när det fanns mycket äpplen.
 ÄPPELGLASS MED COOKIE DOUGH
 
Men vilken Ben & Jerry´s glassort är godast som man borde prova??



söndag 11 november 2012

Farsdag

Denna dag är ju pappaornas dag. Här ha vi firat med frckost och lunch. Med en rulltårta som efterrätt och i stället för en traditionell tårta som man många gånger har.
Kom att tänka på rulltårta i sig självt baks ganska sällen nuförtiden. Ställena där man kan få en rulltårtsbit är hos mormor eller farmor.
Men hos oss yngre bakas det sällan. Rulltårta är ju så god och får ju den också att variera med smak och utseende på många sätt.

Dagens farsdagsrulle var en traditionell rulltårtsbotten som smaksattes med kardemumma. Fyllningen bestod av blåbärssylt med vaniljsmak och en yoghurtfrosting.
Dekorerade med grädde lite sugarpaste blommor och blad samt chokladrullar.

torsdag 1 november 2012

Mat tips inför helgen!

Som andra gånger när vi fyllt år i huset fick kocken själv välja vad hon ville ha för mat på sin födelsedag. Då blev det köttrullader med bacon och plommon fyllning med vitlökspotatisgratäng.
Köttrullader är ju inget svårt att göra så köp dig en kött bit eller ta upp ur frysen om du har där. Jag lagade mina köttrullader av inner stek. Skillnaden är väl att man får koka rulladerna olika länge beroende på köttbit.

Alexandras Köttrullader
ca 12 st

1,2 kg nötkött/ älg kött innerstek
1 pkt bakon
1 påse plommon
 salt och peppar
smör
tandpetare eller snöre

Skiva köttet ganska tunt gärna så länge det är lite fruset då är det lättare att skiva.
Bulta ut köttskivorna något salta och peppra på båda sidor.
Beronende på storleken på köttskivorna tar du en hel eller halv baconskiva och ett plommon. Plasera fyllningen på köttet och rulla ihop till rullader. "Fäst" ihop med tandpetare eller knyt ihop med snöre.
Stek rulladerna i stekpanna eller gjutjärnsgryta.
Lägg rulladerna i en gryta och skölj ur stekpannan med vatten och häll över rulladeran. Fyll på med vatten så rulladerna täcks. Koka upp och skumma av krydda sedan skyn med salt och peppar.

Koka tills rulladerna ca 2½-3 timmar tills de är möra. Testa genom att sköra bort en liten köttbit av en rullad och smaka!

tisdag 30 oktober 2012

Födelsedags bjudning

Har fyllt år i helgen och hade lite släkt kalas för de närmaste.
Blev lite goda bakelser och små kakbitar och även en salt tårta på kaffebordet.
Det salta tårtan bestod av en kyckling cheesecake toppad med rödlök och ruccola.
Sen Äppelbars och minimuffins med hallon och choklad samt en Chokladfestival bakelse som toppade sötintaget för kvällen!



tisdag 23 oktober 2012

3 Rätters int alls dyrt

En kväll här i höstas så var vi några vänner som planerade en tjej kväll med mat och umgänge. Vi lyxade till det och lagade tre rätter när vi var på gång. Delade upp rätterna lite före och förberedde det som kunde förberedas.
Otroligt gott var det ju också. En meny man kunde ha på en restaurang tycker jag men där skulle notan bli väldigt dyr för allt detta. Men vi var tre tjejer som delade på detta och det blev ca 8,50€/ person. Det är knappt så man skulle få smaka en förrätt för det priset på en restaurang!


        Meny

   Förrätt

Mexikansk majssoppa

Varmrätt

Dubbelmarinerad gris innerfile med tagliatelle,
haricoverts samt grönsallad

Efterrätt

Toblerone mousse och hallonrabarber mousse






torsdag 18 oktober 2012

Gott bröd utan smör

Om ni vill ha ett bröd till morotssoppan så kan ni pröva det här brödet. Ett bröd med fyllning som är riktigt gott att tugga i sig och man behöver inget smör på brödet.
Fyllningen består av äppel och rödlök.
 

Fyllda äppelbröd med rosmarin och lök

Fyllda äppelbröd med rosmarin och lök

Av denna sats får du 3 bröd

50 g jäst
7 dl vatten, ca 37°
1 msk salt
1 msk strösocker
1 dl rapsolja
1 dl rågmjöl
1 kruka rosmarin, finhackad
ca 1,8 - 2 l vetemjöl special
Fyllning:
3 äpplen
3 röda lökar
Smör
Salt och peppar

1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till sist in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg som inte kladdar. Knåda den i ca 10 minuter och täck sedan med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
2. Skär äpplena och löken i tunna klyftor. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs äpplena tillsammans med löken tills de mjuknar. Salta, peppra och låt svalna.
3. Stjälp upp och degen på bakbordet och dela den i 3 bitar. Forma varje del till en slät boll, och kavla sedan ut den till en avlång platta. Fyll med äpple och lök och vik sedan ihop degen runt fyllningen. Vrid degen några varv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.
4. Sätt ugnen på 250°C. Snitta bröden lätt med en vass kniv. Sätt in plåten/plåtarna i ugnen och häll ½ dl vatten på ugnens botten (Detta görs för att få bättre skorpa). Sänk sedan värmen till 225°C när bröden är i ugnen. Baka i ca 25-30 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.

tisdag 16 oktober 2012

God morotssoppa

I fjol höstas så hade vi recept bytar kväll med den grupp unga Marthor som jag är med i. Där fick jag smaka på denna goda morotssoppa som jag har lagat denna höst. Passar bra som lunch eller förrätt.


1 kg morötter
1 msk smör
2 msk mjöl
1 l vatten
1 brk creme fraiche
½ pkt koskenlaskija ost naturell
350 g räkor
dill
salt och peppar

Riv morötterna grovt och fräs dem i smöret i en kastrull med tjock botten.
Strö över vetemjölet och blanda om.
Rör ner vattnet och tillsätt sedan creme fraiche, koskenlaskija, salt och peppar och så ska det vara ganska mycket hackad dill.
Låt koka till det att morötterna blir mjuka. Lägg sist i tinade räkor och låt koka upp.

onsdag 10 oktober 2012

Mat för alla

Var på en föreläsning här om veckan med Björn Helsing som pratade om mat för alla. Det var riktigt intressant och man fick sig en tankeställare tänkte dela med mig lite av det han sa som kanske får er att fundera över era matvanor när ni lagar er mat!

Vad använder ni för fett, grädde och kryddning när ni står vid spisen och tillreder er mat??

Använder ni smör eller margarin?
Jag använder smör alltid när jag bakar och steker. Smöret är en ganska ren produkt inga tillsatsämnen har lagts i det för att det ska hålla ihop eller smaka bra. Det blir gott och det är en stor betydelse när man lagar mat. Varför laga något man inte tycker om?! Man lever väl för att njuta av livet så njut alltid av din mat.
Har du tittat på margarinet hur många E- koder innehåller det,  vad tror du det har för verkan i margarinet, smaker ens margarinet gott?

Buljong och fond
Har du provat att laga mat utan dessa buljonger och fonder? Har blivit van hemifrån att laga mat utan buljongtärning och hittils har maten smakat bra utan dessa. Tänk tillbaka några årtionden då fick de också smak på sin mat utan en tärning!
Exempel
En buljongtärning är 10 g . 1/4 av tärningen är bara salt i olika former, mindre än ett gram är grönsaker och resten är smakförstärkare. Hmm att det kan heta grönsaksbuljon när det knappt finns några grönsaker i den är ju lite märkligt?!
Fonden är lite likadant den innehåller mycket salt den också.

Grädde eller matlagningsgrädde
Matlagningsgrädde är lätt att köpa hem för den håller ju bra. Att ha den i reserv är ju bra ifall man skulle behöva det kan jag hålla med om att jag har i mitt kylskåp. Men företagen förkänar mycket pengar på dessa som egentligen innehåller mycket vatten. Lika bra kan man köpa hem ett riktigt gräddpaket och spe ut med vatten eller mjölk och får en bättre smak ändå.
Ska försöka hålla mig till riktig grädde. Man kan ju alltid frysa in lite grädde i iskubsformer och ta fram det man behöver.

När man lagar sin egen mat kan man själv bestämma hur man gör. Men bra råvaror får man bra mat det kommer man inte ifrån!

måndag 8 oktober 2012

Brownies

Brownies är ju något som blivit populärt på sistone. Leila är kanske en som bidragit till detta hon har ju många fina recept i sin bok One more slice.
Men ganska sällan jag gör dessa fast de ser otroligt goda ut. Hitta ett recept som jag inte kunde motstå att baka Brownie med cheesecake och hallon. Goda blev de också!
Receptet hittade jag på Call me cupcake

Brownie med cheesecake och hallon

Browniebotten
225 g smör
4 stora ägg
4 dl socker
1,5 dl mjöl
1/4 tsk salt
1 dl kakao
1 dl mjölkpulver (kan ersättas med 1 dl kakao för starkare chokladsmak)
 2 tsp vanilla extract

Cheesecakelager
225 g cream cheese
1/2 dl socker
1 stort ägg
3 msk mjöl

100 g färska hallon  

Brownie
Värm ugnen till 175C. Smörj en 23x33 cm ugnsform.Smält smöret och låt det svalna något. Vispa socker och ägg ljust och fluffigt, cirka 4-5 minuter. I en annan skål, blanda mjöl, salt, kakao och mjölkpulver. Tillsätt smöret till ägg blandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna samt vaniljextrakt och vispa tills smeten precis går ihop.

Cheesecakelager
Vispa allt till en slät smet.

Sätta ihop kakan
Häll 3/4 av browniesmeten i den förberedda ugnsformen. Häll cheesecakelagret över browniesmeten. Ringla resterande browniesmet ovanpå och använd sedan en gaffel eller en sked att dra igenom smeten för en "swirlad" effekt. Lägg ut hallon ovanpå smeten. Grädda 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ut kakan. Låt svalna helt innan du skär upp kakan.

söndag 7 oktober 2012

Äppelbröd

Googlade häromkvällen recept på bröd med äpplen i och hittade en hel del. Men just nu så är jag ganska fast i dessa bröd med surdeg i som ni kanske läst förut. Jag hittade många fina recept som man kunde baka men två olika recept fastnade jag för. Ett var e ljust bröd med äpple och det andra var ett rågsurdegsbröd med äpple och valnötter i.
Lite annorlunda var det med dehär recepten men skulle koka en äppelsylt till det ena och det andra skulle äpplena mixas sönder med socker.
Sambon tycker det räcker med allt bak med  äpple i. Men de här gillade han nog för det var ju inte äppelbitar och kraftig smak av äpple utan man kunde ana en fin smak av äpple och lite sötma.




tisdag 2 oktober 2012

Äppel cheesecake

En god inte alltför mastig efterrätt som är enkel att göra är denna äppel cheesecake som jag lagade i helgen. Så den var försvinnande god. Eftersom det finns så mycket äpplen så sökte jag någonting nytt att gör av dem och hittade receptet på denna blogg.

Cheesecake med kanelstekta äpplen

8-10 bitar

Botten:
15 digestivekex
50 g smör

Fyllning 1:
4 syrliga äpplen
4 msk råsocker
1 msk kanel
25 g smör

Fyllning 2:
1 brk kesella
2 dl vispgrädde
2 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och stek dem mjuka i smöret. Blanda med socker och kanel. Lägg klyftorna på bottnen.
Vispa grädden till fast skum med råsocker och vaniljsocker. Vänd ner kesellan. Bred ut krämen över äppelklyftorna. Låt kakan vila i kylen minst en timme innan servering.

lördag 29 september 2012

Äpplen i mängder

Även i år som andra år kommer det ju en hel del äpplen att använda och ta vara på. Hade tänkt att jag inte skulle göra så mycket detta år och inte prova några nya recept men.... det sket ju sig. Jag HAR testat många nya recept.
Så äppelmos, äppelpaj, äppelrutor, äppel chutney, äppeldricka, inkokta äppelhalvor och klyftor, äppel & ris och äppelkräm har det blivit i år och ännu finns det kvar äpplen

Bland annat en Tosca Äppel paj har jag lagat som jag tänkte dela med mig receptet av. Jag hade ju ingen flagad mandel så i stället blev det hackad mandel men lika bra gick det.

125 g smör
3½ dl mjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
4 äpplen
½ dl mörk sirap
½ dl vatten
1 msk potatismjöl

Tosca

100 g smör
1 dl  mörk sirap
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop ingredienserna till pajbottnen och tryck ut i en pajform 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap och vatten. Koka tills äpplena mjuknat något och rör om emellanåt. Res av med potatismjölet utspätt i vatten.. Häll blandningen i pajskalet.
Tosca: Blanda ingredienserna i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre ut den över äpplena.
Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg ca 15 minuter. Servera ljummen med vaniljsås. 
 

onsdag 26 september 2012

Årets skörd

Gick ut i går kväll och redde upp i trädgårdslandet. Får väl vara rädd att frosten kommer småningom. Så det jag har kvar är morötterna och de klarar ju sig en stund ännu. Det andra som jag skördade skulle bli så blaskigt å slaskigt om frosten tog det.
Men skördarna är minsann olika i år. Hade sått kålrabbi, ärter, bönor, frilandsgurkor, sallad, rädisor och rödbetor och även några sängar med potatis.

Nå en del har jag skördat klart för länge sedan.

Mina frilandsgurkor blev nästan ingenting av i år eftersom det varit en sval sommar. Man ska ju kunna odla dem på friland .. Nästa år tror jag det blir i växthuset. En vän här i byn har ju fått en otroligt stor skörd när hon hade sina i växthus.

De sista ärtskidorna och rödbetorna tog jag in i går också. Även några salladshuvud som lämnat och fått växa till sig har jag i kylskåpet nu.

Men den lite ovanligare grönsaken är väl kålrabbi. Den växer ovanpå jorden och är släkt med kål. Påminner om broccolistammen men mildare och sötare i smaken. Lär va  krispigare och saftigare i smaken.
Någon som har tips och recept vad jag kan göra av mina kålrabbin?

Även några små paprikor har jag fått ur växthuset.


tisdag 25 september 2012

Gryn & Mjöl

Som alla har märkt finns ju inte alla produkter här i våra finska butiker som man kan stöta på i de riksvenska recepten. Vad gör man, ersätta produkten med något annat eller ibland så får man helt enkelt strunta i receptet eftersom det kan var huvudingrediensen.
Nå hade ju hittat bröd recept i Allers, två olika bröd det första var havrerutor som sulle innehålla havrekärnor, har försökt få tag i dessa i likala affären för de finns av märket Risenta. Men som svar blev att det finns inte i det Finlänska sortimentet!  Konstigt om jag får säga !

Det andra brödet var ett bröd med lantbrödsmjöl i en sorts mjölblandning av 4 olika sädesslag: (Vetemjöl, kornmjöl, rågmjöl, havremjöl, skållat rågmjöl, surdegspulver av råg, maltmjöl av korn, vitaminer: B1, B2, niacin och B6, mjölbehandlingsmedel: askorbinsyra. Kungsörnens Lantbrödsmjöl 4 sädesslag är en blandning av vetemjöl (62 %), kornmjöl (17 %), rågmjöl (16 %), havremjöl (5 %). 
Detta kopierade jag från en sida som visade just lantbrödsmjölet .

Har ju fått dessa två produkter nu, har dem i mitt köksskåp, Mamma köpte hem åt mig när de var på semester till Sverige.
Nu har jag även bakat bröden. Havrerutorna blev riktigt goda.
Men brödet kändes som en näve mjöl i munnen på något sätt. Men att rosta brödet var riktigt gott.
Tror att det blir godare att delvis använda mjölet i brödenoch använda sig av vetemjöl resten. Ska testa receptet som fanns på påsen och se hur det blir.

fredag 21 september 2012

Creme brulee med cointreau

Gjorde för första gången creme brulee till efterrätt förra helgen . Blev överraskad hur gott det var så det blir nog flera gånger. Fick också prova mina portionsformar och de fungerade utmärkt till detta ändamål!

Denna creme brulee var ju smaksatt så man kände av en aning apelsin eftersom det var cointreau som var smaksättaren. Enkelt att göra så testa på hemma om du har lust till helgen. Jag halverade receptet som jag hittade på recept.nu. Mindes denna efterrätt från programmet Halv åtta hos mig..

Crème brulée på mitt vis

Ingredienser

6 st äggulor
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
80 g socker
1 vaniljstång
4 msk cointreau
2 msk farinsocker


Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Värm grädden, mjölken, vaniljfröna, vaniljstången och lite strösocker i en kastrull.
4. Blanda ihop äggulorna och resten av sockret i en bunke.
5. Häll sedan över gräddblandningen, cointreau och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
6. Ta upp vaniljstången och häll upp blandningen i 4 smörade formarna.
7. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
8. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat, ta ut formarna och låt dem svalna.
9. Strö farinsocker över formarna, bränn med en brännare.

torsdag 20 september 2012

Buzzador Gröt

Är med i och testar Piltti Banan och hallongröt åt Buzzador.
Fick 12 st portionspåsar att dela ut så om det är någon i närheten som vill pröva dessa åt sina barn från 5 månader så säg till får ni en påse av mig.
Som tack för att jag är med och buzzar så fick jag även en förpackning med Mango och banan gröt. Denna kan ju vara bra att ha med när man skall ut och resa och inte har möjlighet att koka gröten själv. Får ju snart testa det när vi ska på resa.

måndag 17 september 2012

Djävulskt god Djävulssylt

Nu ska ni få recept Djävulssylt Men gör fullt stor sats annars tar den snabbt slut och ni hamnar att koka en ny sats.

Djävulssylt


2 brk a´ 400 g skalade tomater i tomatsaft
400 g röd paprika
2 st chilin utan frön
8 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
½ dl ättika
170 g syltsocker

Strimla och hacka tomat, chili, paprika och vitlök och lägg i en kastrull. Tillsätt kryddorna och ättikan och koka i 25 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 5 minuter.
Häll upp på burkar och låt svalna. Sen är det bara att avnjuta till maten


söndag 16 september 2012

Lovisas doptårta

Igår fick en liten tös sitt namn. Och givetvis skulle det vara en tårta att fira den stora dagen med, jag fick äran att göra denna. Det har varit lite pojkstarkt senaste tiden men nu fick jag göra en doptårta som var lite flickig. Riktigt roligt var det också skilt som jag har lite nya verktyg att arbeta med så man kan laga det man tänkt och fantiserat. Önskemålet på denna tårta var att den skulle vara rosa och namnet men resten var fritt.

Så tårtan innehöll ljusa bottnar fylld med en rabarbersylt och grädde. Spacklad med smörkräm före sockermassan blev pålagd.



lördag 15 september 2012

Sylt och chutney

Här om veckan så gjorde jag diverse olika inläggningar eller vad man skall kalla dem med ett gemensamt namn.
Förut i sommar så grillade vi med grannarna som present fick vi en burk med hemgjord Djävulssylt som smakade riktigt gott vilket resulterade i att det snabbt tog slut. Denna djävulssylt var någonting nytt för oss, har inte ätit det förut, fast det verkar vara populärt tillbehör till maten hos olika restauranger.
Nå men jag sökte fram ett recept och kokade en sats själv men hälften har redan gått åt som sakt det är ju Djävulskt gott denna sylt.

Även lite gurksallad har blivit gjord så nu har vi lite av den sorten också att äta till maten.

Redan i våras så tänkte jag testa göra egen mango chutney men det blev aldrig av. Lagade en smörgåstårta förra helgen som ni så i detta inlägg och till den behövdes mango chutney så då blev det av att jag gjorde en egen. Den innehåller chili så det är lite sting i chutneyn som kommer fram efter en stund.

Tänkte dela med mig av receptet som jag nog hittade på Kokaihop.se

Hemgjord mango chutney


3 st mogna mango
1 liten bit ingefära
2 chilifrukter
1 tsk stött koriander
1 dl råsocker
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk curry
1 krm cayenepeppar
1 nypa salt







GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och skär mangon i ca 2cm bitar, skala och finstrimla ingefäran.
  2.  Klyv chilin och ta bort kärnor och hinnor sedan finhacka.
  3.  Blanda sedan alla ingredienser i en gryta, sjud på svag värme ca 25 minuter.
  4. Häll upp på rena varma burkar, så håller den längre.














torsdag 13 september 2012

Tips och ideer?!

Har en resa inplanerad senare i höst en kort sväng till Stockholm.
Och nu hoppas jag att ni som kikar in här kunde ge bra tips på sevärda saker i Stockholm.  Lika så en bra restaurang där man kan äta en god bit mat som inte kostar skjortan och som ligger ganska centralt!

måndag 10 september 2012

Emils doptårta

Den andre killen som blev döpt i helgen var lille Emil. Tårtan skulle vara med citronfyllning, blå sugar paste och dekorerad med en bil och hanns namn.
Citronfyllning hade jag i en doptårta förut i sommar så det blev likadant i denna tårta. tseendemässigt ville jag laga någonting annat än en bil.. så fantasin flödade lite och slutresultatet blev så här:


söndag 9 september 2012

Grön doptårta

Detta är en helg då det verkar vara många barn som blir döpta. Som för mig är roligt för jag får ju baka och tillverka doptårtor åt dom små barnen! :)

Ville var först på tur att ha dop igår och hans mamma önskade en grön doptårta med sugarpaste. Dekorationen och fyllningen var fritt och upp till mig vad jag ville hitta på. När det är sugerpaste på tårtan behöver det nästan vara något syrligare som tårtan är fylld med för att få lite balans med smaken.
Efter som det är vinbärstider blev tårtan fylld med syrlig krusbärsfyllning med choklad hack i och önskemål om vaniljkräm fanns så det var i det andra lagret.


Dekorationen bestod av tåg med lok och vagnar på ett räls och en skylt med Villes namn, den andra tårtan hade lokvagnar ett räls och även där en skylt med Villes namn.
En smörgåstårta ville också Villes mamma ha till dopet. Men denna skulle fyllas med kyckling och bacon, roligt att variera sig lite mot de skink och fisktårtor som annars brukar vara aktuella. Lite hemgjord mango chatny fanns på tårtan för att ge den lite mer smak.




torsdag 6 september 2012

Solros- och tranbärsbröd

Det här är det andra brödet som önskades recept på. Detta kommer också från boken Bröd från Brunkebergs bageri.

Steg 1
Blötlägning:
250 g vatten
375 g solrosfrön
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser

Steg 2 
Blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor och frön från steg 2
400 g vatten
100  rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
havreflingor till topping

Steg 1
Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.

Steg 2 
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag.

Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 min i hushållsmaskin eller dubbelt så länge för hand. Detta är en riktigt kladdig deg.
Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och lägg i två smorda brödformar. Strö på havreflingor. Lå jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.

tisdag 4 september 2012

Skållat fänkålsbröd

Har fått önskemål om brödrecept på de senaste bröden jag lagt upp här så nu delar jag med mig av det ena brödet. Och dessa recept kommer ur boken Bröd från Brunkebergs bageri.

Steg 1:
Skållning
500 g vatten
250 g fint rågmjöl
30 g hela fänkålsfrön

Steg 2 :
Skållning från steg 1
350 g vatten
50 g jäst
1000 g vetemjöl
200 g brödsirap
5 g anis
50 g rumstemp. smör
20 g havssalt
ägg och smör till pensling

Steg1
Koka upp vatten och häll det över rågmjöl och fänkålsfrön. Rör om till en gröt, täck över med plastfolie och ställ i rumstemperatur till dess att skållningen är kall. Du kan förbereda skållningen tre till fyra dagar innan du skall använda den. Ställ den då inplastad i kylen.

Steg2
Blanda skållningen med övriga ingredienser utom smöret och saltet. Arbeta degen i hushålls maskin i 10 min, eller för hand dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare i 5 min. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Forma degen till tre eller fyra runda bröd.

Lägg bröden på två plåtar täckt med bakplåtspapper och jäs dem i 2 timmar eller kyl över natten. De skall spänsta emot lite när bröden är färdigjästa om du trycker lite på dem.

Sätt ugnen på 180 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ dem i ugnen och grädda i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.
Pensla bröden med smör direkt de kommer ut ur ugnen och låt dem svalna på galler. 

lördag 1 september 2012

Glassigt värre

Veckan som varit har jag hunnit göra lite glass att fylla frysen med. Hittade en cheesecake glasstårta med domino kex som har länge funnit på min Måste testa lista! Nu var det så dags.
Kakan består av dominokex botten ett lager smet smaksatt med jordgubbar ett lager dominokex och sist ett lager smet smaksatt med hallon och blåbär. Jag delade upp detta på två mindre formar att ta fram när man har några vänner på besök.

Den andra glassatsen så är en väldigt otippad smaksättare på glass. Men emellanåt måste man ju bara testa det som låter helt knasigt att laga glass av. Var hemma och bläddrade genom en Mat & Vin tidning och fastnade med ögonen på Morotsglass. Glassen innehåller morötter, grädde, citronskal och socker. Allt ska man blanda efter behag.






Har smakat på glassen lite annorlunda konsistens när man pureeat morötterna men inget uäck heller när man smakade. Gott var det när man hade kinuski sås till.

torsdag 30 augusti 2012

Rabarber & Hallonsylt

Tänkte dela med mig av receptet på Rabarber & Hallonsylten som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Det är en riktigt god sylt som passar till det mesta. Den har en kraftig hallonsmak så man kan bra ha mera rabarber än hallon i sylen.

Hallon- & rabarbersylt
500 g hallon, frysta går bra
500 g rabarber
4 dl råsocker
2 krm vaniljpulver
3 dl syltsocker
(Det går bra att halvera receptet om man vill göra en mindre sats.)
Skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med hallon, råsocker och vaniljpulver. Koka upp och låt koka i ca. 10 minuter tills rabarbern kokat sönder ordentligt, hjälp gärna till genom att mosa rabarerbitarna mot kanten med en stor slev. Rör sedan ner syltsockret och koka i ytterligare ca. 4 minuter. Häll upp på rena och varma burkar.
Receptet hittade jag på chokladsockerkaka:s blogg.

måndag 27 augusti 2012

Husmans kost

Idag blev det vanlig hederlig husman med kalops och kokt potatis till. Det är alltid lika gott med kalops tycker jag.
Men tanken som slog mig när jag lagt allt på bordet och vi skulle börja ta maten var: Hur ofta tänker man på varifrån ingredienserna till middagen kommer ifrån??
Så här ser det inte ut varje dag det vill jag lova. Men Köttet är från egna gården, potatisen och morötterna ur eget land, lika så sallad tomater och gurka har jag fått, lingonsylten har jag kokat av plockade lingon ur skogen. Fetaost, dressing och mjölk kommer från affären!


söndag 26 augusti 2012

Villaavslutning med knytkalas

Ja då var villa avslutningen avklarad för denna gång. Några raketer blev inte skjutna i år och inte heller stod vi utomhus och tittade efter några. Men trevligt hade vi iaf under kvällen.
Det var knytkalas så alla bidrog med någonting till måltiden vårt bidrag till denna kväll var bröd och efterrätt. Brödet var Fetaost & cashew bröd som kunde ätas som sådant eller också med smör på. Lite knapriga när de innehöll nötter.


Efterrättan var en glasskaka med maräng och nöt krokant. Och om jag får säga det själv så var det en bra avslutning på maten den var lite syrlig för glasskakan var smaksatt med krusbär.

Hann aldrig ta något foto på kakan och det lämnade ingenting heller men jag tog och fotograferade bilden ur receptboken. Men min glasskaka blev rosaröd för jag hade röda krusbär som jag använde mig av.





lördag 25 augusti 2012

Sylt & inläggning

Nu är ju en härlig tid här när man får ta vara på alla sorters bär som mognar. Av dessa kan man ju göra så mycket. Har plockat vinbär syltat och saftat av dessa bär samt frusit in hela rensade vinbär.
Skördade lite av mina rödbetor som finns i trädgårdslandet hittade ett bra recept i Mat & Vin tidningen för hemgjord inläggning.
Förut i sommar så när jag kollade runt på olika bloggar såg jag Hallon & rabarber sylt och tänkte att det blir någonting att prova när hallonen mognat så nu har jag kokat en liten sats av den sylten som jag ätit på morgon gröten.
Gott med lite nyheter må jag säga. Har ni några fina och goda recept på sylter och liknande dela med er så jag får testa! :)
Hallon & rabarbersylt och inlagda rödbetor