Fyllningen består av äppel och rödlök.
Fyllda äppelbröd med rosmarin och lök
Av denna sats får du 3 bröd
50 g jäst
7 dl vatten, ca 37°
1 msk salt
1 msk strösocker
1 dl rapsolja
1 dl rågmjöl
1 kruka rosmarin, finhackad
ca 1,8 - 2 l vetemjöl special
Fyllning:
3 äpplen
3 röda lökar
Smör
Salt och peppar
1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till sist in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg som inte kladdar. Knåda den i ca 10 minuter och täck sedan med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
2. Skär äpplena och löken i tunna klyftor. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs äpplena tillsammans med löken tills de mjuknar. Salta, peppra och låt svalna.
3. Stjälp upp och degen på bakbordet och dela den i 3 bitar. Forma varje del till en slät boll, och kavla sedan ut den till en avlång platta. Fyll med äpple och lök och vik sedan ihop degen runt fyllningen. Vrid degen några varv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.
4. Sätt ugnen på 250°C. Snitta bröden lätt med en vass kniv. Sätt in plåten/plåtarna i ugnen och häll ½ dl vatten på ugnens botten (Detta görs för att få bättre skorpa). Sänk sedan värmen till 225°C när bröden är i ugnen. Baka i ca 25-30 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar