torsdag 6 september 2012

Solros- och tranbärsbröd

Det här är det andra brödet som önskades recept på. Detta kommer också från boken Bröd från Brunkebergs bageri.

Steg 1
Blötlägning:
250 g vatten
375 g solrosfrön
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser

Steg 2 
Blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor och frön från steg 2
400 g vatten
100  rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
havreflingor till topping

Steg 1
Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.

Steg 2 
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag.

Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 min i hushållsmaskin eller dubbelt så länge för hand. Detta är en riktigt kladdig deg.
Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och lägg i två smorda brödformar. Strö på havreflingor. Lå jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar