lördag 26 februari 2011

Kladdig kladdkaka

Har fått lite pytt på kladdkakor. Hittar en massa recept och har försökt mig på flera varianter av kladdkakor senaste tiden! Men det är ju en smak av choklad, svårt att motstå.
Senaste kladdkake receptet hittade jag på recept.nu. Där finns ju för övrigt massa andra goda recept också. Men sällan jag hinner göra recepten jag hittar samma dag.
Fick vänner på besök så jag svepte ihop denna kladdis. Med smak av kaffe och ett nougat täcke var den lite annorlunda men perfekt kladdig!


Kladdkaka med nougattäcke

Kladdkaka kan man aldrig få nog av. Det går supersnabbt att slänga ihop en kladdkaka om du skulle få gäster med kort varsel. Här är en variant med nougat på toppen.
Kladdkaka med nougattäcke
Foto:Frida Wismar
Ingredienser
1 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt
125 g smör
1 dl ljus sirap
2 st ägg
2 msk snabbkaffe
150 g nougat
0.5 dl mixade hasselnötter till att bröa formen med

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.
2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med hasselnötter.
3. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
4. Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och låt svalna något. Hyvla nougaten över kakan och låt den smälta. Kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig). Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar