söndag 31 oktober 2010

Myssli

Då man är och handlar i en supermarket och står vid hyllan för myssli och corn flakes. Så finns det en hel rad sorter och smaker att välja mellan. Men vilken skall man ta?
80% av sorterna är innehåller massvis med socker , dom få sorterna som finns kvar att välja mellan som är utan socker varierar inte så jätte mycket.
Det jag också reagerat på är att de som inte innehåller socker och är nyttigare är också de som är dyrast. Man kan ju fråga sig VARFÖR är det så borde det inte vara tvärtom .Som världen ser ut idag med mycket fetma och olika kärlsjukdomar borde ju folk uppmanas att köpa den sort som är hälsosammare och billigare.

Så då jag har tid brukar jag göra min egen myssli för då får man ju den som man vill ha den och lite annan smak också.En myssli som inte innehåller något socker annat än honung. Och massor med nötter och russin.


lördag 30 oktober 2010

Choklaaaad..

Det är vi nog många om att tycka om. Alla har vi vår favorit choklad. Vissa gillar vit choklad, mjölkchoklad, mörkchoklad och smaksatta choklader. Men själv har jag nog gått till den mörka chokladsidan. Sen man en gång lärt sig att tycka om den är den godast.
Men det finns också ett stort hav att välja bland där. Vilken kakaoböna chokladen är gjord av och hur den rostats och sen ihop satt till en chokladplatt är så otroligt olika. Jag tycker att 70% choklad är lagom.

Blev därför glad när jag idag fick en present av min svägerska som innehöll en 72% chokladplatta från Nya Zeland. Den skall jag spara på en stund innan jag öppnar. Dock var den ganska stor så den räcker länge. men det har blivit lite mycket av det goda på sista tiden.

Men har också testat en annan sida av chokladens värd att göra Praliner det tyckte jag var en rolig grej. länge sen man gjorde det sist tror det är en 5 år sen sist. men sakta kommer det tillbaka det man en gång lärde sig!

fredag 29 oktober 2010

Ja tack!

Man tackar ju sällan nej om man får smörgåstårta, eller hur?!
Förra helgen tyckte sambon att jag skulle göra en smörgårstårta tills jag fyller, så varför inte. Ja sa att han kan ju lära sig göra en med det samma men han vari inte så " håga" på saken. För då kan man ju börja göra dom hela tiden så man får "leidon".
Men vi gjorde det iaf. Gjorde varsin fiskfyllning och så fyllde jag upp tårtan sen. Men då var det ju så att dom inte hade något smörgåstårtsbröd i butiken. Men man tar vad som finns så det blev råstabröds skivor. Mera plockande men det funka lika bra.Jag frös förståss ner den.Annars kunde man haft en mögelbomb i kylskåpet idag!:D
Så nu har jag dekorerat tårtan och den skall avnjutas till kvällens idol program!:)



torsdag 28 oktober 2010

Kakbak

Ni får ursäkta mig min frånvaro med nya inlägg.
Men jag haft så fullt upp med alltmöjligt, kalas , tårtbakning, chokladexperiment, teaterbesök..., så jag har faktiskt inte hunnit göra några inlägg men skall försöka vara lite aktivare nu is stället!:)

Dagen till ära när jag fyller skall ni få se lite kakbak och tårtan jag hade med till jobbet.
Skylt

Kantdekoration

Blommor

Födelsedagstårtan

onsdag 20 oktober 2010

Oreokakor

USA är ett land som kommer med nya ideer hela tiden. Det är landet som hunnit långt före med många saker.Men vi är ju inte sämre vi tar snabbt efter trenden. Där också i bakning och matlagning, men visst är det kul att se olika trender och ideer korsas med våra nordiska kulturarv.

Så  jag kan ju inte säga att jag är sämre än att jag prövar en hel del nyheter inom bakningen.
Man ser i många recept från just USA där det skall vara Oreo cookies  i bottnen till en cheesecake eller liknande. Men här kallar vi dem mest för Domino kex. Förra veckan hade dom ett recept i vasabladet på just oreokakor, tyckte det såg intressant ut så jag måste ju prova göra dom. Kexen var goda, i sig själva hade de bra smak, konsistens tyckte jag om. Men har dem i gott förvar till helgen då ska ja ta fram dem och pröva.

tisdag 19 oktober 2010

Ta vara på fisken!

Det är onödigt att slänga fiskräset som lämnat när man fileát sin forell eller lax. Ta vara på alltihopa och lägg i plastpåse och in i frysen så spar du det till nästa gång du ska göra en fisksoppa.
Det är ju en bra start till soppan att koka fiskben och huvud i saltat vatten. Där får du fiskbuljongen och behöver inte lägga i en tärning som innehåller massa E- koder( eller E-vitaminer som andra kallar dem).
Det tar bara några minuter så är köttet som finns kvar på benen genomkokt, fiska upp alltihopa och använd spadet till soppan! bena ur köttet och ner i soppan tibaka strax före soppan är klar.



Det kokta fiskben-och huvudet
Fiskköttet

Den färdiga soppan

söndag 17 oktober 2010

Riktit Finskt bröd

Vad tänker du på när du hör "Finskt rågbröd"?
Jag tänker på ett kraftigt, lite surt bröd med god arom. Man hittar ofta såna bröd på finskt fåll. Och visst är det inte gott med ett mörkt kraftigt bröd?! Det tycker jag iaf.

Har blivit riktigt inspirerad av surdegsvärlden och alla dessa surdegar man kan göra och alla bröd du sen kan göra av surdegen! Satt som uppslukad i Jan Hedhs bok här om kvällen. Hela tiden lä'r man sig något nytt och vill bara pröva på nya saker. Men man ska inte ha brottom när man börjar med en surdeg, för det tar 4-5 dagar innan den är klar. Det är flera skeden innan du har den färdiga degen.
Någon annan gång kanske jag sätter upp ett recept och beskrivning här om det är någon som är intresserad av det vill säga?? Kommentarerna är få så det är svårt att veta om ni bara kollar läget eller faktiskt läser det man skriver?!

I alla fall får ni en bild och ett smakprov på brödet kan ni också få om ni tittar in någon dag. Bakte brödet igår. Har fått mycket inspiration att baka olika bröd nu, kul att se om det blir som man hoppats eller om det blir pannkaka av alltsammans.


fredag 15 oktober 2010

Vinter känsla

Den första snön är här den täcker gräsmattan så den är vit och fin. Det är ruskigt kallt så man vil hälst sitta inne. Nu märker man att hösten nästan gott och vintern är här.
Så då kan man ju bli lite baksugen eller vill ha något gott att äta när man myser framför tv:n.
Har för nån vecka sen tagit ut ett recept på en kladdkaka med lakrits i så nu har jag provat göra den få se hur den smakar.

Här får ni receptet så får ni pröva själva och se vad ni tycker!

Lakritskladdkaka

Lakritskladdkaka
  
ca  45  min

Ingredienser

150 gram smör
3 msk lakritspulver
3 st ägg
3 dl  socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
6 msk kakao

Dekoration
florsocker
1 ask hallon eller physalis

Servera med
vaniljglass

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
2. Vispa ihop ägg, socker, sirap, vetemjöl, kakao och lakritspulver.
3. Blanda ner det smälta smöret.
4. Häll smeten i en smord pajform.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.

Lakritspulver finns till exempel hos Essensspecialisten på Wallingatan i Stockholm eller på Panduro Hobby.

tisdag 12 oktober 2010

Kardemmummaglass och recept

Ikväll smakade vi på kardemummaglassen. Den var väldigt gräddig för jag lade i mera grädde än det stod men hade bara vanlig blå mjölk i stellet för en med hög fetthalt. Och gillar man kardemumma är det supergott!:9

 

Cillas rabarbertartelett med glass

Försommarens syrliga rabarber i en frasig tartelett serverad med jordgubbar och hemmagjord kardemummaglass.
Cillas rabarbertartelett med glass
Foto: TV4
Antal portioner: 8
Färdigt på: 45 min
Ingredienser 
Smördeg
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
2 st äggulor

Fyllning 600 g rabarber
200 g jordgubbar
6 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Glass (4-5 tim) 4 dl grädde
4 dl gammaldags mjölk, fetthalt 3.8-4.5 %
3 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk kardemummakärnor, nystötta
8 st äggulor
3 dl råsocker

Hittar du inte vaniljpulver kan du använda vaniljsocker, dubbla då mängden.

Dryckestips
Rotari Rosé, art.nr 7701.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Gör så här

1. Smördeg
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, smör och socker, helst i matberedare.
3. Arbeta hastigt in äggulorna till en deg.
4. Tryck ut degen i 8 stycken portionsformar eller i en muffinsplåt (teflon).
5. Ställ kallt i 30 minuter.
6. Fyllning
Tärna rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Spara några jordgubbar till servering.
7. Täck bottnarna med frukten.
8. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, crème fraiche och ägg.
9. Fördela i formarna.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
11. Pudra över florsocker.
12. Servera tarteletterna ljumma med jordgubbar och kardemummaglass.
13. Glass
Hetta upp grädde och mjölk i en kastrull med vaniljpulvret och kardemumman.
14. Vispa äggulorna och sockret riktigt pösigt.
15. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning.
16. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, och sjud till 85 grader under omrörning.
17. Häll sedan tillbaka blandningen i bunken igen.
18. Låt svalna och förvara den därefter i kylskåp i ett par timmar – eller helst över natten.
19. Ställ in en form i frysen.
20. Sila av kardemummakärnorna och häll sedan glassmeten i glassmaskinen.
21. Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter så att glassen blir krämig. Om du inte har en glassmaskin kan du hälla smeten i en bunke som du ställer i frysen. Ta ut bunken och rör om då och då under infrysningen.
22. Häll smeten i den kylda formen och låt den sedan stå ett par timmar i frysen innan det är dags att äta glassen.

söndag 10 oktober 2010

Glass

Nu är det ny tag för glasstillverkandet.
Har jobbat i helgen så det har varit lite mindre tid till bakning och annat stökande. Var på ett 30- års kalas i går kväll också så man hann hem och ta igen sig för att sen ställa sig och åka vidare till festen.

Så igår lade jag glasskålen i frysen för att den skulle hinna frysa till sig och bli kall. Det var bara att sätta igång och tillverka glassen idag då. Blev inspirerad av programmet Halv 8 hos mig . Den här veckan var det ju parvecka, personligen tycker jag det är bättre på det vanliga viset, det blir så krystat då dom är två.
Men åter till maten på onsdagen var efterrätten rabarbertartelett med glass. Och glassen var hemgjord kardemummaglass. Lät väldigt spännande tyckte jag så då var det bara att ta ut receptet.
Glassen blev god, man måste ju alltid skrapa det sista ur skålen för att kolla så den är ätbar.
Nu är det bara att göra tarteletterna någon dag.

fredag 8 oktober 2010

Drömmen

Jag dagdrömmer mig bort nästan varje dag. Särkillt då ja läser massa mat och baktidningar. Drömmarnas värld är ett underbart land. Tänk om man ändå kunde flyga dit bort. Många saker skulle vara så änkla att göra där verkar det som.
Jag drömmer förståss om ett aldeles eget ställe där jag kan baka och tillverka tårtor och bakelser, bröd och småbröd, ja allt möjligt. Skulle så gärna baka dagarna i ända. Men kasnke den tiden kommer.
Är det någon som inte har lust att baka slå mig en signal jag gör det så gärna.


onsdag 6 oktober 2010

Efterrätt det är mums

Det är kul med efterrätter, man kan göra många olika sorter kalla och varma, tunna och tjocka. Nyttiga och mindre nyttiga. Ofta blir det den sorten som är mindre nyttig.
Man blir allt emellanåt lite inspirerad av TV. Brukar nämligen titta på halv åtta hos mig. Och det dyker ju upp en del som man själv vill prova på att göra. Och nu har jag faktiskt printat ut ett recept och testat det också.
Surprice var det med äpplen i, men när det nu har varit säsong så får man ju göra något av det man plockat.

Smördegsinbakat äpple

2 medelstora äpplen ( lite syrligare sort)
25 g mandelmassa
2 msk muskovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
saft och  rivet skal av en halv citron
2 smördegsplattor
50 g mandel/ hasselnötter

1. Skala äpplena, dela på hälften och kärna ur dem.
2. Kavla ut en smördegsplatta, dela den på hälften och placera en äppelhalva på varje.
3. Lägg en msk av mandelmasse fyllningen under varje äpple och vik degen runt äpplet.
4. Placera på bakplåtsklädd plåt och pensla med ett uppvispat ägg om du vill. Grädda i 175C ca 30 minuter. Och låt svalna en stund ät med vanilj glass eller sås till!

söndag 3 oktober 2010

Nu har det hänt mycket

Det är några dagar sedan jag kom mig för att skriva. Så ja har hunnit med en del sen sist.
Har utökat trönobärslagret va ut på mossen idag och fick ihop plockat ett 5 kg ämbar till. Men det fanns hur mycket bär kvar som helst. Men lusten tog också slut. Kanske det blir ännu mer en annan dag!:)

Man blir ju inspirerad hela tiden att baka eller koka någonting tycker jag. Fick min chokladtidning den här veckan som jag prenumererar på. Den kommer bara 4 ggr/ år så det är alltid lika skoj då den har kommit i postlådan. Choklad är nog en underbar värld. Det är inte bara gott, man kan ju också göra en hel massa av den. Nu just i oktober har dom flera mässor med just choklad i Sverige, skulle vara kul att ta sig till Stockholm någon gång och besöka chokladfestivalen!

Prövade att baka bröd på min nya surdeg vetesurdegen. Gjorde ett bröd ur Jan Hedhs bröd bok ett lantbröd det var utan jäst men ändå blev det ett veldigt luftigt bröd men det skulle jäsa i 4 timmar. Smaken var jag inte riktigt nöjd med kan hända jag hade för lite salt i degen brödet smakade lite mjöligt. Men jag skall nog utforska surdegens värld ännu mera. Finns många olika recept som är oprövade!

Nu är ju det säsong för kål. Jag har länge tänkt göra kåldolmar men nu kom jag mig för att göra en sats. Det är några moment så man gör ju inte kåldolmar om man har brotom precis. Men oj vad gott det var. Men som jag gissade fick jag äta dem själv för min sambo är inte så förtjust i kål.

Idag fick jag ett baksug så jag gjorde en äppelkaka i långpanna och en äppel paj med blåbär och pecannötter i botten. Skall bli intressant att testa vad den smakar!:)

Hade äran att göra en 1 års bröllopstårta åt ett kamratpar. Alltid kul att få göra tårtor.