tisdag 12 oktober 2010

Kardemmummaglass och recept

Ikväll smakade vi på kardemummaglassen. Den var väldigt gräddig för jag lade i mera grädde än det stod men hade bara vanlig blå mjölk i stellet för en med hög fetthalt. Och gillar man kardemumma är det supergott!:9

 

Cillas rabarbertartelett med glass

Försommarens syrliga rabarber i en frasig tartelett serverad med jordgubbar och hemmagjord kardemummaglass.
Cillas rabarbertartelett med glass
Foto: TV4
Antal portioner: 8
Färdigt på: 45 min
Ingredienser 
Smördeg
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
2 st äggulor

Fyllning 600 g rabarber
200 g jordgubbar
6 dl crème fraiche
1 dl strösocker
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Glass (4-5 tim) 4 dl grädde
4 dl gammaldags mjölk, fetthalt 3.8-4.5 %
3 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk kardemummakärnor, nystötta
8 st äggulor
3 dl råsocker

Hittar du inte vaniljpulver kan du använda vaniljsocker, dubbla då mängden.

Dryckestips
Rotari Rosé, art.nr 7701.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Gör så här

1. Smördeg
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, smör och socker, helst i matberedare.
3. Arbeta hastigt in äggulorna till en deg.
4. Tryck ut degen i 8 stycken portionsformar eller i en muffinsplåt (teflon).
5. Ställ kallt i 30 minuter.
6. Fyllning
Tärna rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Spara några jordgubbar till servering.
7. Täck bottnarna med frukten.
8. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, crème fraiche och ägg.
9. Fördela i formarna.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
11. Pudra över florsocker.
12. Servera tarteletterna ljumma med jordgubbar och kardemummaglass.
13. Glass
Hetta upp grädde och mjölk i en kastrull med vaniljpulvret och kardemumman.
14. Vispa äggulorna och sockret riktigt pösigt.
15. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning.
16. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, och sjud till 85 grader under omrörning.
17. Häll sedan tillbaka blandningen i bunken igen.
18. Låt svalna och förvara den därefter i kylskåp i ett par timmar – eller helst över natten.
19. Ställ in en form i frysen.
20. Sila av kardemummakärnorna och häll sedan glassmeten i glassmaskinen.
21. Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter så att glassen blir krämig. Om du inte har en glassmaskin kan du hälla smeten i en bunke som du ställer i frysen. Ta ut bunken och rör om då och då under infrysningen.
22. Häll smeten i den kylda formen och låt den sedan stå ett par timmar i frysen innan det är dags att äta glassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar