lördag 29 september 2012

Äpplen i mängder

Även i år som andra år kommer det ju en hel del äpplen att använda och ta vara på. Hade tänkt att jag inte skulle göra så mycket detta år och inte prova några nya recept men.... det sket ju sig. Jag HAR testat många nya recept.
Så äppelmos, äppelpaj, äppelrutor, äppel chutney, äppeldricka, inkokta äppelhalvor och klyftor, äppel & ris och äppelkräm har det blivit i år och ännu finns det kvar äpplen

Bland annat en Tosca Äppel paj har jag lagat som jag tänkte dela med mig receptet av. Jag hade ju ingen flagad mandel så i stället blev det hackad mandel men lika bra gick det.

125 g smör
3½ dl mjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
4 äpplen
½ dl mörk sirap
½ dl vatten
1 msk potatismjöl

Tosca

100 g smör
1 dl  mörk sirap
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop ingredienserna till pajbottnen och tryck ut i en pajform 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap och vatten. Koka tills äpplena mjuknat något och rör om emellanåt. Res av med potatismjölet utspätt i vatten.. Häll blandningen i pajskalet.
Tosca: Blanda ingredienserna i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre ut den över äpplena.
Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg ca 15 minuter. Servera ljummen med vaniljsås. 
 

onsdag 26 september 2012

Årets skörd

Gick ut i går kväll och redde upp i trädgårdslandet. Får väl vara rädd att frosten kommer småningom. Så det jag har kvar är morötterna och de klarar ju sig en stund ännu. Det andra som jag skördade skulle bli så blaskigt å slaskigt om frosten tog det.
Men skördarna är minsann olika i år. Hade sått kålrabbi, ärter, bönor, frilandsgurkor, sallad, rädisor och rödbetor och även några sängar med potatis.

Nå en del har jag skördat klart för länge sedan.

Mina frilandsgurkor blev nästan ingenting av i år eftersom det varit en sval sommar. Man ska ju kunna odla dem på friland .. Nästa år tror jag det blir i växthuset. En vän här i byn har ju fått en otroligt stor skörd när hon hade sina i växthus.

De sista ärtskidorna och rödbetorna tog jag in i går också. Även några salladshuvud som lämnat och fått växa till sig har jag i kylskåpet nu.

Men den lite ovanligare grönsaken är väl kålrabbi. Den växer ovanpå jorden och är släkt med kål. Påminner om broccolistammen men mildare och sötare i smaken. Lär va  krispigare och saftigare i smaken.
Någon som har tips och recept vad jag kan göra av mina kålrabbin?

Även några små paprikor har jag fått ur växthuset.


tisdag 25 september 2012

Gryn & Mjöl

Som alla har märkt finns ju inte alla produkter här i våra finska butiker som man kan stöta på i de riksvenska recepten. Vad gör man, ersätta produkten med något annat eller ibland så får man helt enkelt strunta i receptet eftersom det kan var huvudingrediensen.
Nå hade ju hittat bröd recept i Allers, två olika bröd det första var havrerutor som sulle innehålla havrekärnor, har försökt få tag i dessa i likala affären för de finns av märket Risenta. Men som svar blev att det finns inte i det Finlänska sortimentet!  Konstigt om jag får säga !

Det andra brödet var ett bröd med lantbrödsmjöl i en sorts mjölblandning av 4 olika sädesslag: (Vetemjöl, kornmjöl, rågmjöl, havremjöl, skållat rågmjöl, surdegspulver av råg, maltmjöl av korn, vitaminer: B1, B2, niacin och B6, mjölbehandlingsmedel: askorbinsyra. Kungsörnens Lantbrödsmjöl 4 sädesslag är en blandning av vetemjöl (62 %), kornmjöl (17 %), rågmjöl (16 %), havremjöl (5 %). 
Detta kopierade jag från en sida som visade just lantbrödsmjölet .

Har ju fått dessa två produkter nu, har dem i mitt köksskåp, Mamma köpte hem åt mig när de var på semester till Sverige.
Nu har jag även bakat bröden. Havrerutorna blev riktigt goda.
Men brödet kändes som en näve mjöl i munnen på något sätt. Men att rosta brödet var riktigt gott.
Tror att det blir godare att delvis använda mjölet i brödenoch använda sig av vetemjöl resten. Ska testa receptet som fanns på påsen och se hur det blir.

fredag 21 september 2012

Creme brulee med cointreau

Gjorde för första gången creme brulee till efterrätt förra helgen . Blev överraskad hur gott det var så det blir nog flera gånger. Fick också prova mina portionsformar och de fungerade utmärkt till detta ändamål!

Denna creme brulee var ju smaksatt så man kände av en aning apelsin eftersom det var cointreau som var smaksättaren. Enkelt att göra så testa på hemma om du har lust till helgen. Jag halverade receptet som jag hittade på recept.nu. Mindes denna efterrätt från programmet Halv åtta hos mig..

Crème brulée på mitt vis

Ingredienser

6 st äggulor
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
80 g socker
1 vaniljstång
4 msk cointreau
2 msk farinsocker


Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Värm grädden, mjölken, vaniljfröna, vaniljstången och lite strösocker i en kastrull.
4. Blanda ihop äggulorna och resten av sockret i en bunke.
5. Häll sedan över gräddblandningen, cointreau och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
6. Ta upp vaniljstången och häll upp blandningen i 4 smörade formarna.
7. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
8. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat, ta ut formarna och låt dem svalna.
9. Strö farinsocker över formarna, bränn med en brännare.

torsdag 20 september 2012

Buzzador Gröt

Är med i och testar Piltti Banan och hallongröt åt Buzzador.
Fick 12 st portionspåsar att dela ut så om det är någon i närheten som vill pröva dessa åt sina barn från 5 månader så säg till får ni en påse av mig.
Som tack för att jag är med och buzzar så fick jag även en förpackning med Mango och banan gröt. Denna kan ju vara bra att ha med när man skall ut och resa och inte har möjlighet att koka gröten själv. Får ju snart testa det när vi ska på resa.

måndag 17 september 2012

Djävulskt god Djävulssylt

Nu ska ni få recept Djävulssylt Men gör fullt stor sats annars tar den snabbt slut och ni hamnar att koka en ny sats.

Djävulssylt


2 brk a´ 400 g skalade tomater i tomatsaft
400 g röd paprika
2 st chilin utan frön
8 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
½ dl ättika
170 g syltsocker

Strimla och hacka tomat, chili, paprika och vitlök och lägg i en kastrull. Tillsätt kryddorna och ättikan och koka i 25 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 5 minuter.
Häll upp på burkar och låt svalna. Sen är det bara att avnjuta till maten


söndag 16 september 2012

Lovisas doptårta

Igår fick en liten tös sitt namn. Och givetvis skulle det vara en tårta att fira den stora dagen med, jag fick äran att göra denna. Det har varit lite pojkstarkt senaste tiden men nu fick jag göra en doptårta som var lite flickig. Riktigt roligt var det också skilt som jag har lite nya verktyg att arbeta med så man kan laga det man tänkt och fantiserat. Önskemålet på denna tårta var att den skulle vara rosa och namnet men resten var fritt.

Så tårtan innehöll ljusa bottnar fylld med en rabarbersylt och grädde. Spacklad med smörkräm före sockermassan blev pålagd.



lördag 15 september 2012

Sylt och chutney

Här om veckan så gjorde jag diverse olika inläggningar eller vad man skall kalla dem med ett gemensamt namn.
Förut i sommar så grillade vi med grannarna som present fick vi en burk med hemgjord Djävulssylt som smakade riktigt gott vilket resulterade i att det snabbt tog slut. Denna djävulssylt var någonting nytt för oss, har inte ätit det förut, fast det verkar vara populärt tillbehör till maten hos olika restauranger.
Nå men jag sökte fram ett recept och kokade en sats själv men hälften har redan gått åt som sakt det är ju Djävulskt gott denna sylt.

Även lite gurksallad har blivit gjord så nu har vi lite av den sorten också att äta till maten.

Redan i våras så tänkte jag testa göra egen mango chutney men det blev aldrig av. Lagade en smörgåstårta förra helgen som ni så i detta inlägg och till den behövdes mango chutney så då blev det av att jag gjorde en egen. Den innehåller chili så det är lite sting i chutneyn som kommer fram efter en stund.

Tänkte dela med mig av receptet som jag nog hittade på Kokaihop.se

Hemgjord mango chutney


3 st mogna mango
1 liten bit ingefära
2 chilifrukter
1 tsk stött koriander
1 dl råsocker
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk curry
1 krm cayenepeppar
1 nypa salt







GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och skär mangon i ca 2cm bitar, skala och finstrimla ingefäran.
  2.  Klyv chilin och ta bort kärnor och hinnor sedan finhacka.
  3.  Blanda sedan alla ingredienser i en gryta, sjud på svag värme ca 25 minuter.
  4. Häll upp på rena varma burkar, så håller den längre.














torsdag 13 september 2012

Tips och ideer?!

Har en resa inplanerad senare i höst en kort sväng till Stockholm.
Och nu hoppas jag att ni som kikar in här kunde ge bra tips på sevärda saker i Stockholm.  Lika så en bra restaurang där man kan äta en god bit mat som inte kostar skjortan och som ligger ganska centralt!

måndag 10 september 2012

Emils doptårta

Den andre killen som blev döpt i helgen var lille Emil. Tårtan skulle vara med citronfyllning, blå sugar paste och dekorerad med en bil och hanns namn.
Citronfyllning hade jag i en doptårta förut i sommar så det blev likadant i denna tårta. tseendemässigt ville jag laga någonting annat än en bil.. så fantasin flödade lite och slutresultatet blev så här:


söndag 9 september 2012

Grön doptårta

Detta är en helg då det verkar vara många barn som blir döpta. Som för mig är roligt för jag får ju baka och tillverka doptårtor åt dom små barnen! :)

Ville var först på tur att ha dop igår och hans mamma önskade en grön doptårta med sugarpaste. Dekorationen och fyllningen var fritt och upp till mig vad jag ville hitta på. När det är sugerpaste på tårtan behöver det nästan vara något syrligare som tårtan är fylld med för att få lite balans med smaken.
Efter som det är vinbärstider blev tårtan fylld med syrlig krusbärsfyllning med choklad hack i och önskemål om vaniljkräm fanns så det var i det andra lagret.


Dekorationen bestod av tåg med lok och vagnar på ett räls och en skylt med Villes namn, den andra tårtan hade lokvagnar ett räls och även där en skylt med Villes namn.
En smörgåstårta ville också Villes mamma ha till dopet. Men denna skulle fyllas med kyckling och bacon, roligt att variera sig lite mot de skink och fisktårtor som annars brukar vara aktuella. Lite hemgjord mango chatny fanns på tårtan för att ge den lite mer smak.




torsdag 6 september 2012

Solros- och tranbärsbröd

Det här är det andra brödet som önskades recept på. Detta kommer också från boken Bröd från Brunkebergs bageri.

Steg 1
Blötlägning:
250 g vatten
375 g solrosfrön
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser

Steg 2 
Blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor och frön från steg 2
400 g vatten
100  rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
havreflingor till topping

Steg 1
Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.

Steg 2 
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag.

Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 min i hushållsmaskin eller dubbelt så länge för hand. Detta är en riktigt kladdig deg.
Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och lägg i två smorda brödformar. Strö på havreflingor. Lå jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.

tisdag 4 september 2012

Skållat fänkålsbröd

Har fått önskemål om brödrecept på de senaste bröden jag lagt upp här så nu delar jag med mig av det ena brödet. Och dessa recept kommer ur boken Bröd från Brunkebergs bageri.

Steg 1:
Skållning
500 g vatten
250 g fint rågmjöl
30 g hela fänkålsfrön

Steg 2 :
Skållning från steg 1
350 g vatten
50 g jäst
1000 g vetemjöl
200 g brödsirap
5 g anis
50 g rumstemp. smör
20 g havssalt
ägg och smör till pensling

Steg1
Koka upp vatten och häll det över rågmjöl och fänkålsfrön. Rör om till en gröt, täck över med plastfolie och ställ i rumstemperatur till dess att skållningen är kall. Du kan förbereda skållningen tre till fyra dagar innan du skall använda den. Ställ den då inplastad i kylen.

Steg2
Blanda skållningen med övriga ingredienser utom smöret och saltet. Arbeta degen i hushålls maskin i 10 min, eller för hand dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare i 5 min. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Forma degen till tre eller fyra runda bröd.

Lägg bröden på två plåtar täckt med bakplåtspapper och jäs dem i 2 timmar eller kyl över natten. De skall spänsta emot lite när bröden är färdigjästa om du trycker lite på dem.

Sätt ugnen på 180 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ dem i ugnen och grädda i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.
Pensla bröden med smör direkt de kommer ut ur ugnen och låt dem svalna på galler. 

lördag 1 september 2012

Glassigt värre

Veckan som varit har jag hunnit göra lite glass att fylla frysen med. Hittade en cheesecake glasstårta med domino kex som har länge funnit på min Måste testa lista! Nu var det så dags.
Kakan består av dominokex botten ett lager smet smaksatt med jordgubbar ett lager dominokex och sist ett lager smet smaksatt med hallon och blåbär. Jag delade upp detta på två mindre formar att ta fram när man har några vänner på besök.

Den andra glassatsen så är en väldigt otippad smaksättare på glass. Men emellanåt måste man ju bara testa det som låter helt knasigt att laga glass av. Var hemma och bläddrade genom en Mat & Vin tidning och fastnade med ögonen på Morotsglass. Glassen innehåller morötter, grädde, citronskal och socker. Allt ska man blanda efter behag.






Har smakat på glassen lite annorlunda konsistens när man pureeat morötterna men inget uäck heller när man smakade. Gott var det när man hade kinuski sås till.