söndag 8 mars 2015

Daim & kolapaj

Är du en daim och kola älskare? Då är nog detta recept något för dig att prova göra. Har länge tänkt göra denna paj men det har inte blivit av. Hade gäster förra helgen och passade äntligen på att göra den. Blev lite paj över men den varade inte länge.
Receptet hittade jag på Hembakats sida, där finns det många godasaker att testa.

3 dl vetemjöl
100 g smör, rumstemp.
½ dl florsocker
1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev 3/4 dl grädde ( ger en krämigare kola)

Kolayllningen kan dubblas som man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!

Garnering
2 pkt dubbeldaim

Till servering
3 dl vispgrädde


  1. Sätt ugnen på 175 grader. nyp ihop alla ingredienser till pajdegen.
  2. Kala ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut med fingrarna direkt i en pajform 22-23 cm i diameter.
  3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20- 25 minuter ( det ska vara genomgräddat)
  4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner sarinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det pruttra i ca 1 minut. Om du tillsätter grädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
  5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5-10 minuter( den längre tiden gör kolan segare)
  6. Låt pajen svalna. Grovhacka daimen och strö den över kakan medn den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1-2 timmar före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar