Receptet hittade jag på Hembakats sida, där finns det många godasaker att testa.
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumstemp.
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning
75 g smör, smält
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev 3/4 dl grädde ( ger en krämigare kola)
Kolayllningen kan dubblas som man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering
2 pkt dubbeldaim
Till servering
3 dl vispgrädde
- Sätt ugnen på 175 grader. nyp ihop alla ingredienser till pajdegen.
- Kala ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut med fingrarna direkt i en pajform 22-23 cm i diameter.
- Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20- 25 minuter ( det ska vara genomgräddat)
- Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner sarinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det pruttra i ca 1 minut. Om du tillsätter grädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
- Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5-10 minuter( den längre tiden gör kolan segare)
- Låt pajen svalna. Grovhacka daimen och strö den över kakan medn den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1-2 timmar före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar