måndag 23 mars 2015

Himmelsk chokladfondant

Lillasyster var och hälsade på i helgen, passade på att testa en efterrätt som sett god ut på bild. Den var väl värd att testas, himmelskt god var denna Chocolate and salted caramel fondanten. Receptet är taget från Jennys matblogg.
En efterrätt som är bra att göra på förhand sen är det bara att grädda och avnjuta med en glassboll till. En bra fondant ska ha en fast och krispig yta medan mitten är rinnig Detta är nog ett måste för alla som gillar efterrätt och choklad!

Till 4 portioner behövs:
2 ägg
2 äggulor ( Sammanlagt 4 ägg- men bara gulor av två)
3 msk socker
100 g smör
100 g mörk choklad 70%
3 msk vetemjöl
4 msk karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt

Gör så här:
  • Sätt ugnen å 225 grader. Smörj 4 portionsformar bra för att fondanten ska gå att stjälpa upp sen.
  • Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt. 
  • Smält smöret ta bort kastrullen från plattan. Bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt smälta under omrörning.
  • Rör ner chokladblandningen med äggvispet och rör ihop försiktigt. 
  • Pudra sist ner mjölet, väd ner tills allt blandat sig.
  • Fyll upp halva formarna med smet, klicka i en sked av karamelliserade mjölken i var form, strö på en nypa salt. Täck med resten av chokladsmeten.
  • Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter ( beroende på ugnen)
  • Ta ut formarna och stjälp upp på en tallrik, gör en glassboll och lägg på tallriken. Sen är det bara att njuuuta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar