fredag 4 maj 2012

Olika ostar

När man läser både finlandssvenska och rikssvenska recept stöter man på olika ingredienser som benämns olika i de olika länderna. Men har en del på de klara vad de motsvarar här, men det finns också frågetecken med vissa produkter!?

Keso det är ju som grynost men vad är skillnaden på dem??
Ricotta ost finns den här i Finland? Vad kan man ersätta den med i såna fall om man inte hittar den??

Hoppas någon kan svara på dessa frågor så  blir jag glad!:)

3 kommentarer:

  1. Du kan ju köp Keso vid typ Prisma. Har provat både svenska Keso och vanlig finländsk grynost och har int upptäckt na skillnad. Men he kanski e skillnad beroende på vad man ska använd e till...? /Tanja

    SvaraRadera
  2. Hej! Hittade din blogg via en kommentar på Jennys blogg :)
    Jag bor i Uppsala och har de senaste tre åren pluggat kostvetenskap, så något av en kostnörd kunde man kanske säga att jag är ;)
    Keso är alltså samma sak som grynost. Keso är bara Arlas namn för grynost, det vill säga att Arla äger rättigheterna till namnet och därför är det bara Arlas grynost som heter så. Däremot är det en vedertagen benämning som används i "folkmun" här i landet oberoende av fabrikat.
    Ricottaost är en italiensk färskost. Den finns absolut att köpas i Finland också och brukar stå bland de andra färskostarna i affären.
    Hoppas att detta var till hjälp!

    SvaraRadera
  3. Tack för era svar, fick svar på mina frågor och blev klokare. Bara att handla hem produkterna och testa!;)

    SvaraRadera