tisdag 9 april 2013

Baka med autolys

Ett perfekt sätt att få ett luftigt och fint bröd för dig som inte har någon hushållsasistent att knåda degeen med för här ska man arbeta degen så lite som möjligt känns det som.
Men du ska int ha brottom för det tar nog halva dagen.Som det stod i Martin Johanssons bok börjar du på morgonen har du brödet klart till middagen.
När jag smakade på brödet fick jag en känsla av södern, konsistensen på brödet påminner om det vita bröd som finns när man åker på semestern.
Bara du har en surdeg så är de bara att röra ihop det med vatten, jäst, mjöl och salt. Inte alls svårt eller hur!?
Har man en rågsurdeg går det att använda den också då får brödet en lite annorlunda smak.
Brödet skall gräddas i en gryta. Jag hade en 5 l gryta men det gick bra att laga i den också fast det stog i receptet att det räcker med en 2½ l.
Som alltid när man lagar dessa surdegsbröd var jag helt förväntansfull när brödet börja vara klart hur det skulle se ut. Tänk vad vackert ett bröd kan vara när det spricker upp  i skarven!


Ingredienser för ett stort bröd:

100 g (1 dl) vetesurdegsgrund
 300 g (3 dl) vatten
350 g (6 dl) vetemjöl special
6 g (1tsk) salt
10g färsk jäst

Blanda surdegsgrund, vatten och jäst i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och blanda ner med en träslev tills allt blandats ihop. Täck med plast och låt vila i ca 30 minuter. Tillsätt saltet och rör om med en träslev någon minut. Låt degen vila i 1 timme.
Spänn degen genom att vända runt den i bunken.Ta i degens ytterkant och vik mot mitten några gånger, det är inte så noga bara du känner att degen spänns. Fukta händerna med vatten så fastnar degen inte.
Upprepa momentet 2 ggr med 1 timmes mellanrum.
Efter sista vikningen låt degen jäsa till dubbel storlek kan ta ca 30 min - 1 timme.

Lägg en köksduk i ett durkslag eller en skål. Strö på vete- och rågmjöl. Häll ut den mycket lösa degen på en ordentligt mjölat bakbord, vik den till ett paket och lägg den med skarven nedåt i den mjölade duken. Låt den jäsa. Jag väntade tills degen har dubblat sin storlek och det tog ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader med en gryta (2 1/2 liter) på ett galler strax nedanför mitten.
Ta ut den heta grytan ur ugnen, lyft av locket och häll sedan över degen från durkslaget. Skak försiktig på grytan så degen ligger jämnt mot kanterna. Sätt på locket på grytan och ställ in  i ugnen.

Öppna ugnen och lyfta av locket efter 15 minuter, och låt sedan grytan stå ytterligare
25-30 minuter i ugnen. Ta ut grytan och vänd ut brödet. Låt svalna på ett galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar