16 st
Botten :
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
150 g hasselnötter
2 brk kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 g mörk choklad
Börja med bottnen, smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten.
Klä en ugnsform ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 C i 8-10 minuter. Bottnen skall fortfarande vara lite kladdig.
Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllning i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka i drygt 20 minuter tills krämen blivit gyllenbrun och börja tjockna och börjat släppa kastrullens botten. Rör hela tiden !
Skulle smeten iaf bli lite bränd är det inte så farligt.
Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen och bred jämn över kolafyllningen och låt stelna i kylen.
Lossa kakan ur formen och skär i bitar, rekomenderar mindre bitar för det är ganska mäktigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar