För de som är chokladälskare så finns det också bröd som är smaksatt med choklad. Men i det här receptet används kakao.. Ett lite mörkare och grövre bröd som är riktigt gott och håller sig. Bakade dem till julen och gav bort som klappar.
Receptet hittade jag i Boken Choklad av Elisabeth Johansson.
Beskrivningen av brödet var "Det här brödet får en fin smakbrytning av kakao och passar bra till milda ostar. Prova gärna tillsammans med apelsin-, aprikos-, björnbärs- eller fikonmarmelad.."
2 limpor
SKÅLLNING
2½ dl vetekross
½ dl krossat linfrö
1½ msk salt
3½ dl kokande vatten
DEG
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 dl mörk sirap
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2½ msk kakao
6 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl special
smör till formen
vetemjöl till formen
Blanda alla torra ingredienser till den skållade degen i en bunke. Häll på det heta vattnet och blanda till en deg. Sätt plast över bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
Smula jästen i en bunke och häll på det ljumma vattnent och rör ut jästen. Blanda i skållning, solrosfrön, pumpakärnor, sirap, kakao och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet lite i taget och bearbeta degen i 10 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Smörj två avlånga brödformar och mjöla dem lätt. Fördela den ganska kladdiga degen i formarna. Strö över lite rågmjöl och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt in bröden på nedersta falsen i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda längst ner i ugnen i ca 1 timme( täck eventuellt med aluminiumfolie de sista 10 minuterna).
Ta ut bröden och låt dem vara kvar i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp bröden och låt dem svalna på ett galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar