torsdag 21 mars 2013

Nyttiga tryfflar

Hittade ett recept på hälsosamma choklad tryfflar som såg sanslöst goda ut.. Klart att de måste testas om de är så goda som det lovades. Antar att man kalla det rawfood dessa små tryfflar eftersom det inte behövdes någon ugn.
Det som är ett kriterie för att kunna tillverka tryfflarna är att man äger en food processor/ blender/ matberedare annars kan det vara svårt att få till en bra massa.
Bara för att de inte innehåller socker kanske man inte behöver trycka i sig hela satsen. Måtta med allt kan man väl sega!

Choklad energi  tryffel bitar


14 hela urkärnade dadlar
2 tsk vanilj extract
½ dl kakao
1 dl salta jordnötter
1 dl solrosfrön
alternativ för rullning: kakao, kokosflingor, hackade nötter..

  1.  Först, kontrollera att dadlarna är mjuka. Blötlägg dem annars i varmt vatten ( och låt rinna av) 15 minuter före du lägger dem i food processorn/ blendern/ matberedaren. Eller så delar du dem i mindre bitar så de går lättare att i små bitar i food processorn/ blendern/ matberedaren.
  2. Lägg alla ingredienser i  food processorn/ blendern/ matberedaren, i ordning från receptet, blanda i 4-5 minuter eller tills en tjock oljug " deg" boll har formats. Degen blir oljig av nötterna och fröna. Under blandningen måste man srapa ner kanterna några gånger så att alla de torra ingredienserna blandas ordentligt. När degen väl är formad så skedas ( 1 rågad tesked) den upp och rullas till tryfflar.
  3. Om de skall rullas i kakao eller kokos mm lägg det på en tallrik och rulla dem så de täcks ordentligt.

* Tryfflarna håller i rumstemperatur eller kylskåp i 10 dagar

2 kommentarer:

  1. var de goda?

    Gisela

    SvaraRadera
  2. JAg tyckte det. men som sagt det räcker gott och väl med 1... Men om man lagar en sats och får äta stor del själv så klarar man sig en stund tills man gör dem nästa gång! :)

    SvaraRadera