söndag 10 mars 2013

Grovt rambröd

Har bakat ett nytt sorters bröd som är lite grövre och har en underton av kaffe och havssalt. Brödet kommer givetvis ur boken Bröd från Brunkebärgsbageri, en otoligt härlig brödbok. Kommer att inhandla den någon gång men för tillfället har jag lånat den.
Har lagt upp två andra recept från denna bok, som också var jättegoda bröd, Solros- och tranbärsbröd, Skållat fänkålsbröd.
Brödet i sig var enkla att göra och jag gillade formen bröden fick. En lite annorlunda modell på dessa eftersom man lag bröden i en ram och bröden fick jäsa ihop med varandra. Det gjorde så att bröden steg och blev ganska höga och fick den fina fyrkantiga formen.

Steg 1 
Blötläggning:
250 g krossad råg
250 g kaffe (varmt eller kallt)

Steg 2
blötläggning från steg 1
600 g vatten
250 g rågsurdeg
50 g jäst
950 g specialvetemjöl


250 g grovt rågmjöl
150 g brunt farinsocker
50 g mörk malt eller brödsirap
50 g havssalt ( jag hade 45 g, räckte gott)

Steg 1
Blanda rågen med kaffe i en bunke. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar, gärna över natten.

Steg 2
Blanda blötläggningen med övriga ingredienser tom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hans minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Dela degen i fyra delar och forma till runda bullar. Placera ramen på plåt täckt med bakplåtspapper. Smörj ramen och lägg i degbullarna. Låt dem jäsa 1½- 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt på nedersta falsen.

Ställ plåten med bröden i ugnen och häll genast kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 30 minuter.

Grädda bröden i 1-1½ timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Mät temperaturen mitt i bröden.
Låt bröden svalna i ramen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar