torsdag 14 februari 2013

Petits- choux

Pâte à choux heter de på franska och det betyder kålhuvudsdeg. Degen sväller och liknar ett kålhuvud när de bakas så där av namnet.Degen görs ju på ett lita annorlunda sätt än vanliga deger efetrsom man kokar degen så att mjölet sväller. Det är delar av proteinet i mjölet som koagulerar, under kokningen, som gör att förhindras att försvinna under gräddningen. Ångan som bildas under gräddningen gör så att bakverken stiger.
Det som är bra med petits- chouxen att man kan använda dem både till söta och salta bakverk.
Man kan ännu kavla ut en mördeg  och ta ut passliga storlekar och lägger dessa på petits- chouxen före de gräddas sk Mariabollar riktigt goda när man fyller dem.               
En annan variant är paris-brests som är en stor ring av smeten som sen gräddas och fylls med grädde och färska bär. Lite som en tårta blir den då.

Gjorde en salt variant av petits- chouxerna till kalaset. Receptet kommer ur Jan Hedhs bok Tårtor. Tyckte att det var länge sen jag gjort dem senast var väl i högstadiet. Tycker också att de fallit i glömska att ha med dessa godsaker på kalas.
Hoppas att de kommer tillbaka för man kan ju variera dem på så många olika sätt.
Jag fyllde i varje fall mina med maletkött, creme fraiche och rödlök samt lite kryddor. Gjorde ju en hel sats men alla blev slut. Hoppades att det skulle ha lämnat några till senare.


Grundrecept på petits- choux

140 g vetemjöl
125 g vatten
125 g mjölk
5 g salt (fleur de sel)
5 g socker
110 g osaltat smör
250 g ägg( ca 5 st)

1. Sikta mjölet på ett papper.
2. Hetta upp vatten, mjölk, salt, socker och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Koka upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från spisen.
3. Tillsätt allt mjöl på en gång och rör kraftigt med en träslev.
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rosta massan under ständig omrörning tills den släpper kastrullens kanter och bildar en boll.
5. Låt degen svalna i 5 minuter.
6. Värm ugnen till 225 grader. Sättin en bakplåt att värmas upp.
7. Rör ner äggen ett i taget. Rör om ordentligt mellan varje ägg. När äggen är tillsatta ska degen vara blank och krämig i konsistensen.
8. Spritsa bakverken med en slät tyll på bakplåtspapper eller bakduk med ordentligt mellanrum.
9. Baka med stängd gnsventil ( om du har sådan) tills bakverken fått färg, höjt sig och stabiliserats.
10. Öppna ugnsventilen och baka tills bakverken fått fin färg och känns luftiga och lätta när man lyfter på dem, i totalt 20 - 35 minuter beroende på storleken. Tar man ut bakverken för tidigt så sjunker de samman.
11. Låt dem svalna på galler.

Petits- chouxerna bak i t.v.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar