onsdag 20 februari 2013

Forma dina bröd

Har en fin bild serie hur man skall forma till bröden när man till exempel gör avlånga limpor. Bröden får en jämn och fin yta inga skrynklor eller liknande med hjälp av denna teknik.
Man börjar med att rundriva degen som det kallas. Det görs för att få degen som en jämn bulle. Man kan lämna bröden som sådana och låta dem jäsa med skarven nedåt på plåt för att sen gräddas.

Eller så låter man dem vila i 10 minuter på bakbordet för att spänningen i degen skall släppa med skarven uppåt.
Man arbetar med degen  ungefär ett varv runt, tar i degen från övre kanten och viker in degen mot mitten, upprepar samma sak så det bildas en slät yta varvet runt. Degen ska rotera under denna formning det blir så automatiskt när man fått in vanan.









Efter 10 minuter så plattar man ut degen lite..
 ..och viker in ena sidan av degen mot mitten och trycker till.
 Den motsatta sidan viks mot mitten och trycker till.
 Nu viker man halva degen över mot sig så att de möts och trycker ihop degskarven ordentligt
 Sen rullas bröden ut till önskad längd och form
 Redo att jäsas till fina bröd för att sedan gräddas.
Om man vill ha t.ex. en batong så kan man bröd vila en stund emellan så att spänningen släpper och rullar ut dem till slutlig längd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar