Jag har gjort min vildjäst på russin, vatten, socker och honung. Men man kan också använda sig av fikon eller aprikoser. Man blandar allting så det löser sig och så skall det stå varmt i 4-6 dagar. Varje dag skall man vända på burken för att hjälpa till att få igång processen.
Det blir lite som en bomb, för man skall förvara den i glasburk med tätt lock och när den är klar kan det ploppa i locket när man skall ta bort det.Blandningen skal också ha en lite alkoholliknande doft när den är klar.
Då är det bara att sila bort russinen, det som lämnar är ju själva vildjästen. Den använder man sen och blandar med vatten och mjöl i olika omgångar för att först göra en "MAMMA" och sen en "CHEF".
Andra dagen |
ooh. spännand! väntar o siir hu e gar tå bara :)
SvaraRaderaLåter häftigt de där! Gisela
SvaraRaderaVäntar med spänning på fortsättningen :) Mama
SvaraRaderaVet du hur länge vild jästen håller i kylen eller hur vet man om den är för gammal? Tappar den sin kraft efter ett tag?
SvaraRaderaÅsa
Vildjästen håller sig i kylskåpet 2-3 månader. Tyvärr kan jag inte svara på vad som händer med den efter tiden. Men det kan nog hända att den blir svagare.
SvaraRadera