måndag 30 januari 2012

Knäckebröds rescept

Ja det egna knäckebrödet är nog värt att test göra någon gång om man vill ha något nytt på sitt middagsbord. Så här kommer receptet som var önskat efter förra inlägget. Av en sats får man nog så många knäckebröd att man klarar sig en tid beroende på hur stora å vilket format man gör.

Hembakat Knäckebröd

14 runda kakor eller 45 rutor

25g  jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
8 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl (varav 1 dl till utbakning)
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
2 dl sesamfrön

  1. Smula ner jästen i en bunke, rör ut med vattnet. Mät upp mjölet och häll i, men lägg inte allt mjöl med det samma, salt och honung.
  2. Knåda ihop ingredienserna väl till en smidig deg. 
  3. Låt degen jäsa minst 1 timme, upp till 4 timmar går bra.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Dela upp degen till 14 runda bullar som kavlas ut tunnt och använd sedan en kruskavel eller nagga med gaffel.
  5. Sätt kakorna på plåt och grädda i 14 minuter tills de är välgräddade men inte brända

1 kommentar: