torsdag 27 november 2014

Kaffebullar med toscaglasyr

Här kommer mitt recept på goda bullar vilket jag vann 1:a pris med i Allers i somras.
Bullarna blir inte så många men de har en lite större storlek.

ca 12 st
25 g jäst
2½ dl fingervarmt vatten
50 g mjukt smör
1½ dl mörkt muscovadosocker
½ tsk salt
½ msk nystött kardemumma
6- 7 dl vetemjöl
Fyllning
25 g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Kaffekräm
1½ dl mjölk
1½ tsk snabbkaffepulver
2 msk majsstärkelse
1 äggula
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
Toscaglasyr
100 g smör
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel
Pensling 
1 ägg
Dessutom behövs
amerikanska muffinsformar eller
muffinsplåt för tolv muffins


  1. Smula ner jästen i en degbunke och häll över fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Häll i 4 dl av mjölet, klicka i smöret och tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt därefter resterande mjöl i början av bearbetningen tills degen är smidig. Arbeta degen i maskin i minst 10 minuter tills den är elastisk, för hand arbetas den något längre. Låt degen därefter vila  övertäckt i bunken ca 25 minuter.
  3. Förbered kaffekrämen medan degen vilar. Mät upp 1 dl av mjölken och värm upp i en astrull med socker och kaffepulver. Blanda resterande mjölk med majsstärkelse och äggula. Rör om och häll över den varma mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Kyl krämen i kallt vattenbad och smaksätt därefter med vaniljsocker.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den rektangulär ca 40 x 50 cm. Bred smöret till fyllningen över halva degen och strö över socker och vaniljsocker. Vik över deghalvan utan fyllning. 
  5. Sporra upp degen i remsor och dela dessa på mitten , fast inte ända upp. Tvinna de långa degremsorna till knutar som läggs i muffinsformar eller i smord muffinsplåt. Täll att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Mät upp ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull ca 5 minuter innan bullarna är färdigjästa. Låt sjuda upp under omrörning på medelvärme tills smeten tjocknat något. Ta kastrullen från plattan.
  8. Häll kaffekrämen i en strut och spritsa ner en klick i mitten av varje bulle. Pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och lägg en klick toscasmet ovanpå.
  9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills gyllenbruna.

2 kommentarer: