söndag 15 april 2012

Potatiskaka

Vill ni testa någonting nytt till köttet eller fisken så kan ni testa på att göra en italiensk potatiskaka. Gjord denna till en grisytterfilé.

Kryddningen går att variera och bara använda sig av salt och peppar. Men den ser festlig ut när man får skiva upp kakan och lägga den på ett fat istället för den vanliga runda potatisen!

 Helstekt oxfilé med lyxig italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål

 

700 gram  oxfile

Smörstekta kantareller
3 dl  kantareller 
1 msk  smör
1 msk  persilja, hackad
salt och peppar

Italiensk potatiskaka (räcker till 8 personer)
2,5 paket  bacon
5 st  bakpotatisar, stora
1 msk  maizena
200 gram  parmesanost
2 msk  basilika, färsk strimlad
1 msk  körvel
1 tsk  timjan
salt och peppar

Krämig savoykål
1 msk  smör
4 dl  savoykål, strimlad eller grönkål
1 st  scharlottenlökar
0,5 dl  vitt vin
1,5 dl  grädde

 




























Rödvinssky


1 msk  smör
0,5 st  gul lök
1 st  vitlöksklyfta
2 dl  rött vin
0,5 msk  kalvfond
1 krm  torkad timjan
1 st  lagerblad
0,5 msk  maizena
1 nypa(or)  socker
salt och peppar

till garnering
timjan 
gourmesalt
svartpeppar från kvarn

Tillagning

1. Börja med potatiskakan och den ska göras minst 3 tim i förväg för att man ska kunna skära den i skivor.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén medium med innertemperaturen ca 55 – 58 grader och låt filén sedan vila i folie ca 10 minuter.

3. Fräs undertiden finhackad schalottenlök tillsammans med savoykålen i några minuter i smör. Tillsätt vitt vin och grädde. Låt kålen sjuda på svag värme så att grädden kokar in och blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

4. Gör rödvinsskyn genom att fräsa lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad. Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite maizenamjöl. Sila skyn i en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

5. Innan serveringen steks kantarellerna i smör och finstrimlad persilja tillsätts. Krydda med salt och peppar.

6. Skär potatiskakan i tjocka skivor och värm dem i ugnen eller i en stekpanna. Skiva upp oxfilén och lägg skivorna på den varma savoykålen. Strö de smörstekta kantarellerna ovanpå och garnera med färsk timjan, flingsalt och några varv från svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla på lite rödvinssky över köttet.


Italiensk potatiskaka:
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.

2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.

4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.



Helstekt oxfilé med lyxig italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar