måndag 30 juni 2014

Gräddbullar


25- 30 st
Receptet kommer från MAT magasinet

Mariekex till botten el annat valfritt kex

Marängfyllning
5 stora äggvitor
2 msk socker

Sockerlag
2 gelatinblad
3/4 dl vatten
2½ dl socker
1 dl glykossirap

Förslag på smaksättningar
4 tsk lakritspulver eller
4 tsk vaniljsocker eller
4 msk krossade, frystorkade hallon



Garnering
200 g mörk choklad
½ msk olja
strössel, kokos, marsmallows eller frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Vispa äggvitorna med 2 msk socker till ett vitt skum.
  3. Blanda vatten, socker och glykossirap till sockerlagen i en kasrull. Låt blandningen kaka till 116 grader ( använd termometer).
  4. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i sockerlagen.
  5. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hastighet tills marängen kallnat.
  6. Tillsätt någon av smaksättningarna.
  7. Rada ut mariekexen på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa sedan på marängen i toppar. Sätt dem i frysen. Låt stå en stund så de hinner stelna till och bli kalla!
  8. Smält chokladen , tillsätt oljan och blanda om, doppa gräddbullarna i chokladen.
  9. Strö på valfri garnering.
  10. Avnjut, de håller i kylskåpet 1 vecka. Men kexen mjuknar lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar