25- 30 st
Receptet kommer från MAT magasinet
Mariekex till botten el annat valfritt kex
Marängfyllning
5 stora äggvitor
2 msk socker
Sockerlag
2 gelatinblad
3/4 dl vatten
2½ dl socker
1 dl glykossirap
Förslag på smaksättningar
4 tsk lakritspulver eller
4 tsk vaniljsocker eller
4 msk krossade, frystorkade hallon
Garnering
200 g mörk choklad
½ msk olja
strössel, kokos, marsmallows eller frystorkade hallon
- Lägg gelatinet i blöt.
- Vispa äggvitorna med 2 msk socker till ett vitt skum.
- Blanda vatten, socker och glykossirap till sockerlagen i en kasrull. Låt blandningen kaka till 116 grader ( använd termometer).
- Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i sockerlagen.
- Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hastighet tills marängen kallnat.
- Tillsätt någon av smaksättningarna.
- Rada ut mariekexen på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa sedan på marängen i toppar. Sätt dem i frysen. Låt stå en stund så de hinner stelna till och bli kalla!
- Smält chokladen , tillsätt oljan och blanda om, doppa gräddbullarna i chokladen.
- Strö på valfri garnering.
- Avnjut, de håller i kylskåpet 1 vecka. Men kexen mjuknar lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar