måndag 14 april 2014

Bacon gifflar

Tänkte dela med mig ett recept på gifflar som passar bra till kvällsteet eller som mellanmål. Godast är dom förståss pin färska, redan nästa dag är de inte lika saftiga och mjuka. Det blir ju rätt många av en sats så stoppa dem i frysen så fort de svalnat om du inte kommer att äta upp alla med det samma!


5 dl vatten
1 påst torrjäst eller 
25 g jäst
2 tsk salt
½ dl olja
2 dl grahammjöl
ca 10 -12 dl vetemjöl

Fyllning
1 pkt bacon
1 lök
½ paprika
150 g creme fraiche
salt, peppar

Garnering
1 ägg
valmoffrön

Värm vattnet till 42 grader eller 37 C om du använder färsk jäst. Rör ut den fäsrka jästen med vatten eller blanda den torra med en del av mjölet.
Tillsätt salt olja, grahamsmjöl och en del vetemjöl. Knåda degen gärna i degmaskin i ca 10 min tills degen är elastisk. Annars knåda den ordentligt förhand i 15 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 20 minuter.
Under tiden gör du fyllningen klar, tärna bacon och lök, stek tillsammans i stekpanna tills du har fin färg. Låt svalan  och tärna paprika , blanda allt med creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma delarna till runda bllar och låt vila ca 10 minuter. Kavla sen ut dagen ( 30 cm i diameter) på mjölat bakbord. Dela rundlarna i tio delar, klicka på fyllningen och rulla ihop från den breda änden. Lägg på plåt att jäsa i ca 40 minuter.
Värm ugnen till 225 C. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på lite vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 12- 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar