tisdag 26 februari 2013

Doptårta åt Olle

En liten kille blev döpt i helgen som varit. Hans mamma ville ha en doptårta som var både gluten och laktosfri båda två går rätt bra att laga nästan som alla andra tårtor idag. Det finns så stort utbud på laktosfria mjölkprodukter i affärerna, som det inte märk någon skillnad på, från de "vanliga" produkterna.
Tårtan bestod av mousse i två olika smaker, jordgubbe- lime och vanilj, bottnen var av chokladsmka och lite kladdig.
Dekorationerna var gjorda av socker massa. Blommorna var penslade med lite pärlemorskimrande vit färg som ger ett fint glittrande skimmer. Bladen har fått lite grön färg för att se lite mera levande ut.


En salt tårta blev det också. Denna gång en skink cheesecake. Den här var även den gluten- och laktosfri. Dekorerad med lite blandsallad, skinka, tomat, paprika och persilja.


onsdag 20 februari 2013

Forma dina bröd

Har en fin bild serie hur man skall forma till bröden när man till exempel gör avlånga limpor. Bröden får en jämn och fin yta inga skrynklor eller liknande med hjälp av denna teknik.
Man börjar med att rundriva degen som det kallas. Det görs för att få degen som en jämn bulle. Man kan lämna bröden som sådana och låta dem jäsa med skarven nedåt på plåt för att sen gräddas.

Eller så låter man dem vila i 10 minuter på bakbordet för att spänningen i degen skall släppa med skarven uppåt.
Man arbetar med degen  ungefär ett varv runt, tar i degen från övre kanten och viker in degen mot mitten, upprepar samma sak så det bildas en slät yta varvet runt. Degen ska rotera under denna formning det blir så automatiskt när man fått in vanan.









Efter 10 minuter så plattar man ut degen lite..
 ..och viker in ena sidan av degen mot mitten och trycker till.
 Den motsatta sidan viks mot mitten och trycker till.
 Nu viker man halva degen över mot sig så att de möts och trycker ihop degskarven ordentligt
 Sen rullas bröden ut till önskad längd och form
 Redo att jäsas till fina bröd för att sedan gräddas.
Om man vill ha t.ex. en batong så kan man bröd vila en stund emellan så att spänningen släpper och rullar ut dem till slutlig längd.

måndag 18 februari 2013

Surdegsbröd kurs

På lördagsmorgonen var jag uppe och igång hade nämligen en kurs med surdegsbröd som jag skulle dra mellan 10-15.
Hade ställt allt kvällen före, plockat ihop alla saker otroligt vad mycket atiraljer och ingredienser man behöver fast det bara är bröd man skall baka.
Surdegsgrunderna hade jag också ställt i ordning på kvällen så att de fick komma igång ordentligt till nästa morgon. Var lite fundersam hur de skulle klaraa att bli flyttade i bilen och när det är vinter ute.
Men det gick utan problem.
Kom mig iväg i rimlig tid, hade kört 5 km kom på att jag hade pizza degen hemma. Svängde om och hämtade den och tiden räckte till så jag kom mig fram och fick plocka fram alla ingredienser och degar i lugn och ro. Kursen var på ett högstadiet, så det var ett av undervisnings köken vi var i, passade bra med flera småkök och många ugnar.
Deltagarna som var nio stycken,  stod utanför   skrattande och glada, förväntansfulla verkade de vara med sina degmaskiner nerpackade i väskor.











Vi kom igång och de arbetade två och två. Intresserade av vad alla gjorde var de så klart så alla gick runt och kollade hur degarna började se ut vart efter de började va klara.
Det tillverkades 5 olika brödsorter: Aprikos, russin och hasselnötsbröd, Levain med jäst, Finskt rågbröd, Vitlöksbröd och Rågsur med äpple och valnötter.













Som jag nämnde tidigare lagades det också olika pizzor som passade bra till lunch, pizzorna hade olika fyllningar som maletkött, medvurst, skinka, ost, paprika, rödlök, tomat..










Men en annorlunda pizza var nog den söta varianten som var en efterrättspizza. Den fylldes med stekta äpplen med kanel, mandelmassa, färskost och flagad mandel. Riktigt gott var denna söta variant påminde lite om äppelkaka..










Gräddningen av bröden blev ju alla på en gång så kursen blev lite längre än beräknat. Men godare med ordentligt gräddade bröd än en degklump i mitten.


torsdag 14 februari 2013

Petits- choux

Pâte à choux heter de på franska och det betyder kålhuvudsdeg. Degen sväller och liknar ett kålhuvud när de bakas så där av namnet.Degen görs ju på ett lita annorlunda sätt än vanliga deger efetrsom man kokar degen så att mjölet sväller. Det är delar av proteinet i mjölet som koagulerar, under kokningen, som gör att förhindras att försvinna under gräddningen. Ångan som bildas under gräddningen gör så att bakverken stiger.
Det som är bra med petits- chouxen att man kan använda dem både till söta och salta bakverk.
Man kan ännu kavla ut en mördeg  och ta ut passliga storlekar och lägger dessa på petits- chouxen före de gräddas sk Mariabollar riktigt goda när man fyller dem.               
En annan variant är paris-brests som är en stor ring av smeten som sen gräddas och fylls med grädde och färska bär. Lite som en tårta blir den då.

Gjorde en salt variant av petits- chouxerna till kalaset. Receptet kommer ur Jan Hedhs bok Tårtor. Tyckte att det var länge sen jag gjort dem senast var väl i högstadiet. Tycker också att de fallit i glömska att ha med dessa godsaker på kalas.
Hoppas att de kommer tillbaka för man kan ju variera dem på så många olika sätt.
Jag fyllde i varje fall mina med maletkött, creme fraiche och rödlök samt lite kryddor. Gjorde ju en hel sats men alla blev slut. Hoppades att det skulle ha lämnat några till senare.


Grundrecept på petits- choux

140 g vetemjöl
125 g vatten
125 g mjölk
5 g salt (fleur de sel)
5 g socker
110 g osaltat smör
250 g ägg( ca 5 st)

1. Sikta mjölet på ett papper.
2. Hetta upp vatten, mjölk, salt, socker och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Koka upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från spisen.
3. Tillsätt allt mjöl på en gång och rör kraftigt med en träslev.
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rosta massan under ständig omrörning tills den släpper kastrullens kanter och bildar en boll.
5. Låt degen svalna i 5 minuter.
6. Värm ugnen till 225 grader. Sättin en bakplåt att värmas upp.
7. Rör ner äggen ett i taget. Rör om ordentligt mellan varje ägg. När äggen är tillsatta ska degen vara blank och krämig i konsistensen.
8. Spritsa bakverken med en slät tyll på bakplåtspapper eller bakduk med ordentligt mellanrum.
9. Baka med stängd gnsventil ( om du har sådan) tills bakverken fått färg, höjt sig och stabiliserats.
10. Öppna ugnsventilen och baka tills bakverken fått fin färg och känns luftiga och lätta när man lyfter på dem, i totalt 20 - 35 minuter beroende på storleken. Tar man ut bakverken för tidigt så sjunker de samman.
11. Låt dem svalna på galler.

Petits- chouxerna bak i t.v.

tisdag 12 februari 2013

Pomerans

Pomerans är ju en krydda som man använder oftast i bröd. Men ända jag har sett är malen pomerans. Är det någon som har sett hel pomerans i någon butik.
Har flera recept jag skulle vilja testa men hittar inte denna hela pomerans??

måndag 11 februari 2013

Ljummen potatissallad

Här kommer ett recept på en god potatissallad. Visst kan man äta det fast det är vinter och mörkt ute det behöver ju inte vara sommar och sol och grillsäsong på gång.
Även roligt att variera maten lite från de kokta potatisarna och mos som det vill bli. Ändå känns det lite matigare när salladen är ljummen, passar bra till köttbullar eller kassler det är bara vad man har på matlistan.

Ingredienser

ca 34 kg fast potatis
1 st rödlök
2 dl  lätt crème fraiche 
½ tsk salt
2 msk dijonsenap 
½ dl hackad färsk dill
2 msk kapris
dillvippor

Skala och dela potatisen bitar. Koka den precis mjuk i lättsaltat vatten. Skala och skiva löken. Blanda lätt crème fraiche, salt, senap och dill. Häll av vattnet från potatisen och rör ner såsen och löken. Garnera med kapris och dill.

söndag 10 februari 2013

Glasstårta

Har firat vår 1 åring i helgen. Lilltösen var helt upp i sitt kalas och ballongerna var det bästa hon sett..
Men när man har kalas behöver man ju få en tårta på kaffebordet så jag gjorde en glasstårta för det ändamålet. Tyckte att det passade en liten i stället för en gräddtårta.
Glasstårtan bestod av marängbotten, vaniljglass, jordgubbsglass och dekorerad men sked biskvierna samt frukt grädde och choklad.


Kom till att skedbiskvierna inte var lätta att få att ta fast men med ett sidenband runt omkring blev det bättre, synd bara när man måste avlägsna det fina när kakan skulle skäras upp i bitar.
God var glasstårtan .. smack, smack var det enda som hördes av 1-åringen!


fredag 8 februari 2013

Sked biscvier

Hmm.. kanske något som inte är så bekant och som man träffar på så ofta. Men dessa har jag lagat ur Jan Hedhs bok Tårtor. Kommer att komma ett inlägg senare vad jag använt dem till.
Men man kan ju använda dessa till tiramisu så då kanske det börjar låta lite mera bekant. Relativt enkelt att bakas dessa tyckte jag.

Smakar lite som en tårtbotten som är torr, men använder man sked biscvierna i en tiramisu ska de ju ändå dränkas å få lite smaksättning.

tisdag 5 februari 2013

Pavlova

När jag tänker på pavlova så får jag en bild av maräng, grädde och färska bär och frukter. En sommardröm kan man säga. För pavlova recept kommer ofta i olika tidningar när det är sommar och det finns många färska bär och frukt alternativ så som jordgubbar blåbär och hallon.
Men nu har detta kommit fram i bland annat tv program på sista tiden. Har inte gjort någon pavlova förut så tyckte det var dags att göra en variant av den.
Hade lite lyxigare i helgen med tre rätters firade vår förlovningsdag med god mat. Passade på att göra pavlova till efterrätt.


Passar riktigt bra att förbereda någon dag i förväg bara man har barängen i en tät brk tills den skall användas. Så är det bara att fylla upp den och dekorera just före servering så inte marängen mjuknar av grädden.
Maräng vet ju alla att är i det sötare laget så något syrligt till är ju perfekt. Så en lemon curd, grädde frukt och bär blev det på min variant av pavlova.

måndag 4 februari 2013

4 års tårta

Lite tårtbakning blev det denna helg, roligt att få vara lite kreativ igen och baka. Det var en tjej som fyllde år vars mamma beställde tårtan.
Tårtan skulle från början vara en fjäril men vi kom till att jag gör en vanlig rund tårta med blommor på och fjärilar som fyraåringen själv fick placera ut på tårtan före servering.
Det skulle vara en tårta med sockermassa, ljusa bottnar fyllningen bestod av rabarbersylt och jodgubbskvarg även ett lager med vaniljkräm fanns det.
Medans jag lagade tårtan kom jag på iden att måla på blad och blomstjälkarna i stället för att använda mig av sockermassa. En liten annorlunda dekoration men den fungerade också tycker jag.



söndag 3 februari 2013

V 6 Meny


Måndag
Köttfärssås och spagetti, sallad

Tisdag
Tortilla

Onsdag
Sej i ugn, potatis och rivna morötter 
med apelsin

Torsdag
Kycklingsoppa
Bärpaj med vaniljsås

Fredag
Kassler potatisgratäng och sallad