söndag 2 februari 2014

Lasse Lemons lakritskaka

En annorlunda kladdka men riktigt god är denna som smakar syrligt av citron. Receptet hittade jag i den nya kladdkake boken Världens bästa kladdkakor.

100 g smör
150 vita chokladknappar
2 ägg
2 dl socker
rivet skal och saft från en citron
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl minimaränger
1,5 dl lemoncurd

Lakritstopping
½ dl vispgrädde
50 g rumsvarmt smör
60 g lakritskola ( typ käck) i småbitar
50 g hackad, mörk choklad

Citronflingsalt och kanderade citronskivor att garnera med

Ugnen ska upp till 200 grader. Smält smält smöret i en kastrull och rassla ner de vita chokladknappar. Ta sedan kastrullen av värmen innan du vänder ner chokladen så att den smälter. Vispa ägg och socker fluffigt och rör ner den avsvalnade chokladsmöret i vispet. Spetsa med citronskal plus saft och sikta sedan i mjölet. När smeten är väl blandad pytsar du i marängerna och lemoncurden så att smeten blir lite snyggt randig.

Häll smeten i en smord form och låt kakan gräddas i 20 -25 minuter. Passa noga, vi vill inte att den ska bli överbakad! När kakan är klar ska den svalna helt innan du lägger på lakritstoppingen.

Koka grädden och smöret tillsammans, ställ av kastrullen  och häll ner de finfinfinhackade lakritsgodisarna och de små chokladbitarna. Rör omsorgsfullt tills alla bitar smält. Smek glasyren över kakan och ställ hela baletten i kylen ca 2 timmar. Strö på citronflingsaltet och dekorera med kanderade citronskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar