onsdag 5 februari 2014

Runebergstårtor

Jag och dottern bakade faktiskt runebergstårtor igår redan. Jag brukar inte bry mig om att laga dem, tycker de inte är speciellt goda. Men det här receptet vi provade blev riktigt saftiga och goda. Så nästa år bakas de säkerligen på nytt. En lagomstor mängd blev det också 6 stycken. Sen ska dom bakas i kaffekoppar så får de en lika hög och fin form som dom bagerierna lagar. Arabias arctica kaffekoppar passar utmärkt till detta ändamål.

150 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl malen mandel
1½ dl pepparkakssmulor eller skorpmjöl
1½ tsk bakplver
1 dl mjölk

Indränkning
½ dl rom eller punsch
½ dl vatten
2 msk farinsocker

Dekoration
Hallonsylt
glasyr finns p tub eller så kan man göra själv

  1. Smörj och bröa sex kaffekoppar (1½ dl) som tål ugnsvärme.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan mjukt smör, socker och farinsocker vitt och pösigt. Tillsätt de rumsvarma äggen , ett i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och sist mjölken som snabbt rörs ner.
  3. Skeda upp tårtsmeten i kaffekopparna och ställ kopparna på en ugnsplåt. Plåten placeras på mittersta falsen i 200 grader varm ugn ca 20 -25 minuter.
  4. Mät upp ingredienserna för punsch- eller romindränkningen i en kastrull och koka upp. När blandningen svalnat en aningskedar du den över tårtkopparna. Låt kakorna stå sig kvar i kopparna och safta sig, gärna till näsa dag.
  5. Stjälp upp tårtorna på ett serveringsfat. Dekorera med en klick hallonsylt och spritsa sockerglsyren runt sylten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar