torsdag 9 maj 2013

Äpple och rödlöksbröd

I och med att det har varit en del dagar med regn så har jag passat på att baka lite olika bröd. Senast gjorde jag Äppel- och rödlöksbröd, som det syns på bilden kommer detta recept ur en tidning. Svensk bak och mattidningar finns det gott om i Sverige synd att det är så långt bort. I varje fall är den här tidningen Mitt Kök  en tidning som man får för ynka 25 kr!
Just bröd som är smaksatt med annat än kryddor är spännande tycker jag man får en helt annan smakupplevelse av bara brödet, det räcker bar att bara bre ett lager smör på och det smakar hur mycket som helst. Med äppel och rödlök blir det lite sött och saftigt men på ett matigt vis.
Recepet kommer från boken Kockarnas bröd

1 Stort bröd eller flera små

Fördeg:
50 g jäst
500g (5 dl)  vatten
120g (1 ½) durumvete
300g (5 dl) vetemjöl

1 ägg
300g (5dl) vetemjöl
45g (½ dl) olivolja
1 finhackad rödlök
2 röda äpplen skurna i 1 cm stora bitar
1 liten knippe dill, finskuret 20 g
gourmetsalt
olivolja och gourmetsalt till pensling av brödet



  1. Blanda fördegen, jäst, vatten, durumvete och vetemjöl och låt vila i 30 minuter.
  2. Blanda fördegen med allt utom saltet i degmaskin. Tillsätt saltet och låt gå ytterligare några minuter. Degen ska bli lite lös.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och platta ut degen på pappret eller dela degen ( enklast med kniv) i små paddor. Låt jäsa i 1 -2 timmar.
  4. Pensla försiktigt med olivolja och strö över gourmetsalt.
  5. Värm ugnen till  200 grader. Grädda cirka 20 minuter, eller tills bröden har en innertemp på 97 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar