lördag 23 april 2011

Massor med godsaker

Oj dagen då häxorna är ute och flyger, men många som inte hittat ända hit till oss. Så det lämnar ju en massa godis för oss att äta upp i stället.

Har ju godiset som jag gjorde själv också. Tyckte det blev riktigt lyckade godisar, smaken var bra, konsistensen kanske var lite för mjuk men i kylskåpet blev kolan lagom skarp. Detta är recept jag kan rekomendera.

Apelsinkola
40-45 st

God gräddkola med touch av apelsin.
100 g smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
3 dl grädde
finrivet skal av 1 apelsin
  1. Blanda smör, socker, sirap och grädde i en kastrull.
  2. Koka upp massan på medelstark värme. Låt den koka ca 20 min innan du för kulprovet. Använd gärna en stektermometer i kolasmeten. Kolan är klar vid ca 117 grader.
  3. Blanda ner apelsinskalet.
  4. Klä en form ca 18x 23 cm, med smort bakplåtspapper. Häll kolan i formen. Låt den stelna i rumstemperatur. Skär sedan i bitar och slå in dem i cellofan, bakplåtspapper eller plastfolie
Citrongelebitarna hade en väldigt skojjig konsistens om man kan säga så. Medans de var söta var de syrliga på samma gång. Så det blev inte äckligt sött som det ofta blir med marmelader. Nackdelen är ju att sockret ville smälta om man har fram dem för länge.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckt att både kola o marmelad va jättegoda idag.Du är så duktig med allt.Vi ses imorgon.

    SvaraRadera
  2. he de si no go ut he!//Anja-Lovisa

    SvaraRadera