Ett är peppparkaksdeg med citronskal och kaffe i. Dessa pepparkakor är också ÄGGFRIA. Men degen skall kavlas ut när den är kall annars är den svårarbetad och vill spricka sönder. Jag gjorde !/3 sats för det blir rätt många pepparkakor av en hel sats.
Ronnebys pepparkakor
Receptet fanns nertecknat redan 1879. Så ett gammalt och
beprövat recept. Låt degen vila över natten, gärna längre.
ca 250 pepparkakor
3 dl socker
2 dl (280 g) ljus sirap
1 dl starkt kaffe
4 tsk malen kanel
1½ msk malen ingefära
1½ tsk kryddnejlika
300 g smör
finrivet skal av 1 citron
15 dl ( 900 g) vetemjöl
1 msk soda
- Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt rör då och då tills smeten är avsvalnad och krämig.
- Tillsätt det rivna citronskalet.
- Blanda mjöl och soda och tillsätt i smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på bakbordet el i hushållsassistent. Vira in degen i plastfolie och ställ i kylskåp till nästa dag.
Ett annorlunda pepparkakstilltugg till glöggen kan man göra på samma gång genom att kavla ut en rektangulär bit ca 5 mm tjock 15 cm lång på bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö rikligt med pärlsocker över. Skär med pizzasnurran ½ cm breda stänger, flytt stängerna så man får lite mellanrum mellan varje sticka. Grädda 200 C 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar