Saftiga äppelsnurror med choklad
20- 25 st
Deg:
2½ dl vatten
25 g jäst
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 tsk salt
½ msk kardemumma
ca 8 dl mjöl, kan variera
Fyllning:
1 brk vanljkvarg
3-4 äpplen
50 g mörk choklad
socker och kanel
ägg och pärlsocker
- Värm vattnet fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och rör ut i vattnet.
- Mät upp en del av mjölet och lägg i bunken. Mät sedan upp de övriga ingredienserna till degen och lägg i bunken. Knåda till en elastisk deg och tillsätt resterande mjölmängden tills degen får en bra konsistens.
- Låt degen jäsa underbakduk i 30 minuter.
- Förbered fyllningen just före degen jäst färdigt. Hacka chokladen fint. Skala och riv äpplena och ta fram vaniljkvargen, socker och kanel så det färdigt framme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel. Bred på vaniljkvargen jämnt över degen, men lämna 3 cm från nedre långkanten utan kvarg ( fyllningen trycks inte ut och man slipper kladd). Strö på den rivna äpplena och pudra över rikligt med kanel och lite socker. Strö sist över den hackade chokladen.
- Rulla nu ihop degen som en rulltårta och skär i passliga biter. Lägg bullarna i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter tills de är gyllenbruna.
- Låt svalna och avnjut med ett glas mjölk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar