torsdag 26 september 2013

Grahamskorpor

Skorpor förknippar man väl med de som har kanel och socker på sig och som kanske mormor och farmor brukar ha när man var liten.
Men det finns ju också den salta varianten av skorpor. Krisprolls är den sort jag har haft hemköpt någon gång. Har haft ett recept legandes i min samling en tid och tänkt jag ska testa göra dem. Nu äntligen har jag fått det gjort en dag när knäckebrödslagret också fylldes på.
Inte så svårt men det tar lite tid.

Grahamskorpor

50 g jäst
4 msk smör
5 dl mjölk/ vatten
9 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk honung
2 tsk salt



Steg 1:
Smält smöret och häll i degvätskan. Värm till 37 grader och häll vätskan över jästen så att den löser sig.

Blanda de övriga ingredienserna och knåda ihop till en deg.

Låt jäsa 30 minuter.

Forma avlånga semlor och låt jäsa på plåt i 45 minuter.

Grädda i 250 grader ca 10 minuter.

När semlorna kommer ur ugnen penslar du dem med kallt vatten och låter dem svalna på ugnsgaller.

Steg 2:

Skär upp semlorna på en plåt med snittytan uppåt. Det behövs två plåtar lägg undre delen på ena och övre på den andra plåten.

Rosta dem i 200 grader tills de får fin färg ( ca 8-10 minuter). Låt sedan skorporna, genom att sänka värmen till 100 grader och låt luckan stå lite på glänt. "torka" i ugnen. Man kan sätta en pannlapp emellan luckan och ugnen. Torkningen tar ungefär 2½ timme 8men kolla emellan ifall de blir klara före) Förvara i burk eller papperspåse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar