Bulladeg:
3 dl mjölk
30 g jäst
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
1 1/4 dl socker
100 g smör
ca 11 dl mjöl
Fyllning:
½ påse djupfrysta bär (drottningblandning)
1 msk potatismjöl
1 ask naturell färskost
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
1 tsk kanel
1 ägg
Glasyr:
Mörk choklad
1. Värm mjölken fingervarm och smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjölet men inte allt, salt, socker, kardemumma och ägget.
Knåda degen och knåda in smöret med det samma. Knåda degen så den blir smidig och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna.
2. Låt jäsa under handduk ca 1 timme på ett varmt ställe.
3. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk, knåda ihop degen så du får ut luftbubblorna . Kavla ut till en rektangulär platta.
4. Blanda potatismjölet med de otinade bären. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen allt utom ägget. Bred ut över degplattan, strö över bären. Rulla ihop degen tätt som en rulltårta. Skär rullen i rätt breda bitar med en vass kniv.
5. Placera degbitarna i en smord form med lite rum emellan. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda på mittfalsen i 200 C ca 30 minuter
6. Smält chokladen försiktigt i micron och ringla över den avsvalnade kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar