tisdag 25 augusti 2015

Tomattårta med pepparrotskräm

Här kommer receptet på en god bjudrätt om man har vänner på besök eller kalas. Kan ha denna som förrätt om man så tycker. Receptet hittade jag i boken Fest med systrarna von Sydow .

Pajdeg:
5 dl vetemjöl
150 g kallt smör
75 g riven parmesan
1 tsk havssalt
1 ägg
ev. 1 msk kallt vatten

Kräm:
400 g färskost
2 dl creme fraiche
2-3 msk pepparotsvisp
salt

Topping:
6-7 tunnt skivade tomater
2 msk olivolja
1 msk sherryvinäger ( jag använde rödvinsvinäger)
flingsalt och svartpeppar
färska örter ex oregano el basilika

Lägg mjöl, smör och ost i en matberedare och mixa till smulor. Tillsätt salt och ägg och mixa till en deg. Tillsätt ev 1 msk vatten om degen känns hård. Plasta in degen och låt vila 30 minuter i kylskåp.
Värm ugnen till 180 grader. Kavla ut degen till en stor rundel.
Lägg på en plåt, nagga med en gaffel och grädda gyllene mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kallna på plåten.
Rör ihop färskost och creme fraiche till pepparotskrämen och smak av med pepparotsvisp och salt.
Bred krämen på flarnet ( kan göras ett par timmar före) och fördela tomatskivorna på.
Vispa ihop olja och vinäger med lite salt och peppar.
Skeda dressingen över tomaterna och toppa med örter och extra svartpeppar.


1 kommentar: