fredag 18 december 2015

Skärgårdslimpor

Ännu hinner ni baka limpor till jul. Vill göra er uppmärksamma på ett enkelt och gott recept. Limporna är mjölkfria vilket är bra för många är känsliga för laktos. Och receptet är enkelt att följa jag har bakat dessa två gånger redan.
Om ni får tidningen Samarbete så finns brödreceptet i receptbilagan som följer med. Om ni bakar dem så låt dem stå till nästa dag och mogna de får bättre smak då.

Av satsen kommer det 3 st limpor

1l äppeljuice
100 g jäst
3 dl sirap
1 msk salt
3 dl malt för svagdricka/memma bröd malt
3 dl vete- eller havrekli
3 dl rågmjöl
ca 13 dl vetemjöl

Värm juicen fingervarm i en kastrull. Smula jästen i en bunke eller brödmaskin häll över juicen.
Tillsätt resten av ingredienserna; tillsätt vetemjölet så småningom och så mycket att degen har en konsistens som en lös gröt.
Låt jäsa 1 timme på varmt ställe. Fördela degen i tre välsmorda brödformar (ganska stora de jäser bra)
Jäs 45 minuter under duk. Grädda bröden först i 10 minuter i 250 grader, sen i 45-60 minuter i 150 grader. Testa med en termometer att de har en innertemp på 98 grader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar