tisdag 22 december 2015

Koka egen glögg

Gör din egen glögg om du har mycket lingon eller tranbär i din frys eller annars tröttnat på den köpta. Jag har gjort glögg nu i två omgångar och blev rätt nöjd med den sista.
Gör den dagen före eller några dagar före du ska servera den så den hinner dra å få mycket smak!

1,5 l lingon el tranbär
2½ dl socker
3 kanelstänger
2 tsk kardemummafrön
2 torkade pomeransskal
10 torkade nejlikor
1 apelsin i skivor
ca 1,5 l vatten

Börja med att koka upp bären med en skvätt vatten. Sila av dem så du får saften. Skölj ur kastrullen och lägg på plattan häll i sockret och kryddorna sen smälter du sockret så det blir karamellfärgat brunt och fint. Undvik att rör i kastrullen, sockret kristalliserar sig bara, skaka i stället kastrullen om du vill jämna ut sockret. Kryddorna ger ifrån sig en fin smak när de hänger med från början.
Häll i saften från bären och var försiktig det kan bubbla och fräsa lite grann. Lägg i apelsinskivorna och koka upp glöggen låt småkoka i ca 5 minuter. Smaka av om du tycker det är lagom sött.
Ta av spisen och låt svalna med alla kryddor i till nästa dag. Lägg i kylen under natten.
Nästa dag: Sila av från kryddorna och späd med vatten tills du är nöjd med smaken. Koka upp och bjud dina vänner på en god hemma gjord glögg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar