Ingen stor arbetsinsats och ingen surdeg behöver detta bröd. Läs igenom receptet och handla hem ingredienserna och ställ till ett brödbak.
25 g jäst
7 dl vatten
1 msk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
200 g fullkornsmjöl/ grahammjöl ca 3½ dl
540 g vetemjöl ca 9 dl
Pensling
2 msk olivolja
- Smula jästen i en degbunke . Tillsätt vatten ( kallt ur kran eftersom degen ska jäsa i kyl) och rör tills jästen är löst.
- Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta allt riktigt väl ca 5 minuter till en lös men slät smet. Häll över i en oljad stor låda med lock. Lägg på locket och ställ i kylen minst 6 timmar.
- Ta fram degen och häll den försiktigt i en liten form 20x30cm , klädd med bakplåtspapper. Ringla över och pensla med olja. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 - 40 minuter.
- Sätt på ugnen i tid på 225 grader.
- Grädda mitt i ugnen 20 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 - 30 minuter eller till brödet är klart. Kontrollera att brödet är färdiggräddat genom att vända på det och knacka i bottnen. Låter det ihåligt är det klart. Låt svalna på bakgaller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar