lördag 9 maj 2015

Långjäst Fullkornsbröd

Ett bröd som du inte kan låta bli att baka. När det ännu är ljummet och du stryker ett lager smör på det här brödet så blir du inte besviket. Det är otroligt saftigt, mjukt och framför allt gott! Att rosta det om det finns kvar efter 2 dagar måste också bli gott.
Ingen stor arbetsinsats och ingen surdeg behöver detta bröd. Läs igenom receptet och handla hem ingredienserna och ställ till ett brödbak.

25 g jäst
7 dl vatten
1 msk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
200 g fullkornsmjöl/ grahammjöl ca 3½ dl
540 g vetemjöl ca 9 dl
Pensling
2 msk olivolja


  1. Smula jästen i en degbunke . Tillsätt vatten ( kallt ur kran eftersom degen ska jäsa i kyl) och rör tills jästen är löst.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta allt riktigt väl ca 5 minuter till en lös men slät smet. Häll över i en oljad stor låda med lock. Lägg på locket och ställ i kylen minst 6 timmar.
  3. Ta fram degen och häll den försiktigt i en liten form 20x30cm , klädd med bakplåtspapper. Ringla över och pensla med olja. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 - 40 minuter.
  4. Sätt på ugnen i tid på 225 grader.
  5. Grädda mitt i ugnen  20 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 - 30 minuter eller till brödet är klart. Kontrollera att brödet är färdiggräddat genom att vända på det och knacka i bottnen. Låter det ihåligt är det klart. Låt svalna på bakgaller.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar