fredag 7 mars 2014

Caramelitas Recept

Ingredienser:

170 g smält smör
1,7 dl farinsocker
1 msk vanilj extrakt
2,4 dl havreflingor
2,4 dl vetemjöl
1 tsk soda
en nypa salt
35 st Werther´s Orginal mjuka eller Rollo
1,2 dl grädde
½ tsk salt ( kan uteslutas)
2,4 dl hackad mjölkchoklad

Gör så här

  • Värm ugnen till 175 grader. Fodra en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. 
  • Lägg smöret i en mikro säker skål och smält smöret.
  • Tillsätt farinsockret , vanilj extraktet, och vispa ihop till en jämn smet.
  • Tillsätt mjöl, havreflingor, soda, salt och rör tills allt blandats. Det blir ganska tjock deg.
  • Lägg häften av degen i formen, tryck ut  jämt i formen med baksidan av en sked. Ställ resterande deg åt sidan.
  • Grädda i ca 10 minuter. Så länge det gräddas , gör karamell såsen.
  • Lägg karamellerna och grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme på spisen och rör så det inte bränns vid tills karamellerna har smält och det blivit en jämn sås.
  • Rör ner en ½ tsk salta om du tycker om salt karamell sås, ställ åt sidan.
  • Hacka chokladen i mindre bitar.
  • Ta ut formen ur ugnen efter 10 minuter, fördela chokladen jämt över bottnen.
  • Häll försiktigt ut karamellsåsen jämt över chokladen.
  • Ta den återstående degen och smula över kakan.
  • Lägg tillbaka formen i ugnen och grädda i 15-18 minuter, eller tills kanterna blivit gyllenbruna och mitten bubblar sakta.
  • Låt kakan svalna helt i formen innan du skär upp i lagom stora rutor. Det kan ta upp till 4 timmar eller över natten. Om du inte kan vänta finns det risk för att blir en kladdig röra, man får inga fina kanter på sina rutor. Förvara rutorna i rumstemperatur i en tät låda upp till en vecka eller 4 mån i frys



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar