Jag förknippar plankstek med Sverige, antagligen för att det ofta finns på menyerna i Sverige.
Nu var det iaf dags att fullborda presenten och tillaga planksteken. Sökte fram ett recept jag tyckte lät bra vilket råkade bli Per Mobergs recept.
Det är ju några moment som ska göras till plankan men annars så är det inte svårt. Nöjda blev vi med maten.
Har också för mig att man kan göra en variant med fisk men då är såsen en annan än bearnaise. Någon som har bra recept på en fisk variant av plankstek? Dela gärna med er i såna fall!
Ingredienser
800 g utskuren biff (200 g /person)salt
peppar
4 st tomater
smör
hackad persilja
4 skivor bacon
200 g haricots vertes
Duchessepoatatis 1 kg potatis (mjölig sort)
3 st äggulor
3 msk smör
3 msk matolja
salt
peppar
Bearnaisesås 500 g smör
4 st schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 st vitpepparkorn
½ dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja + 1 msk hackad dragon
salt och nymalen peppar
Gör så här
1.
Duchessepoatatis: Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
2.
Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
3.
Biffen: Torka av biffarna så att de är
torra. Salta och peppra på varje sida. Banka lätt på varje biff så att
de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor.
4.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna
och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara
lite rött i mitten.
5.
Sätt på grillen på full värme. Sätt in
plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
6.
Låt plankan svalna. Lägg moset in en
spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet,
tomaterna, de baconinlindade haricots verten.
7.
Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla
av tills duchessen har fått en gyllengul färg. Klicka på bearnaisesåsen
och servera.
8.
Bearnaisesås: Smält/skira smöret till
bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från
plattan. Håll smöret varmt.
9.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i
en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
10.
Koka ihop tills ungefär hälften
återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett
vattenbad med hett vatten.
11.
Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
12.
Tag bort kastrullen från vattenbadet och
häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig
vispning.
13.
Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar