Ta vara på rabarern nu när den är som bäst. Tycker det är synd när men ser att rabarbern bara lämnar att växa och inte någon tar vara på den.
Det finns ju mycket man kan laga av rabarber: Paj, kakor, saft, glass, sylt....
Om du inte vill ha din rabarber bjud ut den åt någon det finns alltid någon som inte har egen eller vill ha mer än de får av sin egen rabarberbuske!
Smulbotten till ca 10 pers
200 g smör
2 dl mandlar
1½ dl socker
5 dl mjöl
Fyllning till ca 4 glas
5 dl rabarber i bitar
½ dl socker
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 tsk florsocker
½ tsk vaniljsocker
Garnering
Malen kanel
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka mandeln fint. Tillsätt resterande ingredienser till smulbottnen och hacka samman snabbt till en något smulig deg.
- Strö ut smulorna på bakplåtspappers klädd plåt. Platta ut dem jämntjock deg som täcker hela plåten.
- Grädda bottnen i mitten av ugnen till gyllenbrun färg, 10 -12 minuter. Låt kallna på plåten.
- Lägg rabarbern i en kastrull med socker. Värm upp på svag värme och sjud i 2 -3 minuter, eller tills rabarbern känns mjuk utan att den går sönder. Vicka på kastrullen då och då. Ställ åt sidan att kallna.
- Mät upp grädde, creme fraiche, florsocker och vaniljsocker. Vispa samman till krämig konsistens.
- Bryt bitar av mandelbotten och varva i glas med gräddcreme och avrunna rabarber. Strö över lite kanel, servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar