Ja nu är vi där, mitt i allt så är juli här, det blev dags att börja baka bröd vid furirbostället i Oravais.
I dag var första gången och ännu blir det tre tillfällen till att baka bröd på gammaldags vis.
Bröd och bullar som ni kan komma och köpa och på samma gång slå er ner och njuta med en kopp kaffe med dopp från cafét. Eller varför inte luncha, varje onsdag finns det laxssoppa, som lunchalternativ.
Cafét är öppet tisdag- söndag mellan kl.12-18.
Det har varit lite spännande nu före hur allt ska gå. Dagen flöt på ganska bra, många saker att hålla koll på men jag hade flera duktiga medhjälpare med mig.
Degarna knådades förhand och bakades ut på bakbord. Gräddades i gammaldags stenugn.
Ugnen har eldats några timmar på förhand för att stenarna ska bli tillräckligt varma för att grädda rågbröd, bullar och limpor.
Detta är nog något som man lär sig lite eftersom. Många små moment som ska utföras, efter att eldandet är klart och det bara är glöd kvar i spisen skyfflas askan ut. Då borstar man ut det sista med en tallkvist borste som doppats i vatten. Sen provgräddar man några bröd för att se om det är lagom varmt in i ugnen.
Till en början går det snabbt att grädda en sats rågbröd, vartefter ugnen svalnar tar det längre tid, men detta går annars bara på någon minut per gräddning.
Dagen börjar ge sig till känna när spänningen släpper ur kroppen. Men en rolig upplevelse.
Nästa vecka blir det att köra igång på nytt. Kom ut och ta er en titt eller delta i tidsresorna som ni kan läsa om här
Låter intressant.
SvaraRaderaMary